Sardalya Avı ve Teknikleri

Sardalya Avı ve Teknikleri

Sardalya Nasıl Bir Balıktır?

Sürü halinde dolaşan sardalya, clupeidae familyasından gelen gümüş renkli, yağlı, küçük deniz balığıdır. Denizde ateş yakılarak ağa yakalanması ile avlanan sardalyalar tarihte ateş balığı olarak da adlandırılmıştır. Gezici balık olarak da bilinen sardalya balığı, Türkiye'de Ege ve Marmara Denizi’nde yaşar. Sardalya sürüleri hafif soğuk ve ılıman bölgelerde yaşamayı sever; yaz aylarında kıyıya yaklaşırlar, kış aylarında ise daha derin yerlerde yaşamaya devam ederler.

Sardalya Balığı Türleri

Sardalya balığı boyutlarına göre bölgelerde farklı isimlere sahiptir. Ateş balığı ve gezici balık haricinde sardalya türlerine verilen isimler şunlardır:

  • Küçük sardalyalara papalionu adı verilir. 
  • Akdeniz’de bulunan 22 cm sardalya balığına malta sardalyası adı verilir. 
  • Ege bölgesinde sardalya balığı frissa olarak isimlendirilir. 

Sardalya Avı Yöntemleri

Sardalya tarihte birçok farklı şekilde avlanmıştır. Sardalya sürüleri coğrafi olarak farklı bölgelere dağılmış şekilde yaşarlar. Dolayısıyla her bölgeye farklı teknikler ile sardalya tutulur. Bunun nedeni bölgedeki su koşullarının ve ekipman erişiminin değişmesidir. 

Sardalya Nasıl Tutulur? 

Sardalya balığı genellikle olta ve ağ balıkçılığı ile tutulur. Sardalya sürüler halinde kalabalık bir şekilde dolaştıkları için yüzeyde avlanır. Olta dengeli bir şekilde sürüyü takip edecek şekilde atılır ve yavaşça balıklara zarar vermeden çekilir. Küçük bir vücuda sahip olduğu için sardalyaların nazik bir şekilde çekilmesi önerilir. 

Sardalya Nerede Avlanır?

Türkiye’de sardalya sürüleri eylül ayında Ege Denizi’nde bulunur. Mayıs gibi sürüler Marmara Denizi’nde görülmeye başlanır ve sürülerin büyük bir kısmını Çanakkale Boğazı’nda, Saroz Körfezi’nde ve Gelibolu taraflarında bulmak mümkündür.  

Sardalya Avı için Takım Tavsiyeleri

Sardalya, balıkçılık ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle amatör ya da profesyonel sardalya avında kullanılacak olan ekipmanlar balığın sağlıklı bir şekilde tutulması için kritiktir. 

Sardalya Kamışı Nasıl Olmalı?

Sardalya avında olta kamışı seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli etken olta takımlarının sardalya boyutuna uyumlu olmasıdır; olta takımları av sırasında sardalyaya zarar vermemelidir. Sardalya balıkçılığı için kısa ve hafif olta kamışları en uygun ekipmanlar arasında yer alır. Turanlar Outdoor tarafından balıkçıların deneyimine sunulan sardalya olta kamışları şunlardır: 

Sardalya Avı için Olta Makinesi

Sardalya balıkçılığı için olta makinesi seçerken dikkat edilmesi gereken özellikler makara boyutu, rulman sayısı ve çekme gücüdür. Genellikle 3 ila 6 rulman sayısına sahip olta makineleri sardalya balıkçılığında tercih edilir. Ayrıca olta makinesinin kamış ile uyumlu olması profesyonel avlanma için önemlidir. Turanlar Outdoor tarafından tavsiye edilen sardalya avı için olta makinesi çeşitleri şunlardır: 

Sardalya avı için olta kamışlarını ve olta makinelerini ilgili sayfalardan inceleyebilir; daha fazla bilgi ve sardalya ekipmanları için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Etiketler: Sardalya Avı ve Teknikleri
Aralık 15, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı