Uskumru Balıkçılığı

Uskumru Balıkçılığı
Uskumru Balıkçılığı Nasıl Yapılır? Uskumru Av Yöntemleri

Bu haftaki yazımızı uskumru balıkçılığı üzerine yazdık. Genel balıkçılığa dair püf noktalara içeriğimizden ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.

Uskumru Nasıl Bir Balıktır?

Uskumru, iğ şeklinde bir vücut yapısına sahip, sürü halinde yaşayan, ortalama olarak 9 yıl yaşayan bir balıktır. Karnı gümüş olup sırtında yeşilimsi mavi tonlarında pullara sahiptir. Açık denizde yaşayan uskumru sürülerinin üreme dönemleri ise yılın Şubat ve Nisan ayları arasındadır. 2017 itibariyle Marmara Denizi ve Ege Denizinde görülmeye başlayan uskumru, eti tatlı balıklar arasında yer edinmiştir.

Uskumru Çeşitleri Nelerdir?

Uskumru Avı

Uskumru ebatlarına göre değişen isimlere sahiptir. 20 cm’den küçük boyutta olan uskumruların avlanması yasaktır. Boyutlarına göre uskumru çeşitleri ve isimleri ise şu şekildedir:

  • Vonoz: 10 cm - 20 cm
  • Uskumru: 20 cm - 25 cm
  • Lipari: 25 - 35 cm

Uskumru Nasıl Avlanır?

Uskumru hem gece hem de gündüz avlanabilen bir balıktır. Genellikle geceleri uskumru sürüleri gırgır ağlarıyla avlanır. Gündüzleri ise çapari aracılığıyla uskumrular hedeflenir. Uskumru sıklıkla çapari balıkçılığı ile avlanır. Kırçıllı çapariler verimli uskumru balıkçılığı için en ideal kullanımı sağlar. Uskumruların dikkatini çekmek için kırçıllı tüylerle birlikte pembe ve beyaz simler kullanılır. Olta kamışı ve makine kullanımında 10 iğneli çapariler yeterliyken tekne avcılığında 45 civarı iğneli çaparilerin kullanımı daha uygundur. Bununla birlikte Türkiye’de uskumru yok olma riski ile karşı karşıyadır. Bu yüzden uskumru balıkçılığı kontrolsüz bir şekilde yapılmamalıdır.

Uskumru Avcılığı için En Uygun Ay Hangisidir?

Uskumru için en uygun zaman aralıkları deniz suyunun yüksek olduğu ve uskumrunun sevdiği balıkların bolca olduğu yaz aylarıdır. Yaz aylarında kıyıya yakın olarak yüzmeleri balıkçıların işini de kolaylaştırmaktadır.

Uskumru Ne Zaman Avlanır?

Uskumru sürüleri genellikle açık denizlerde 15 ila 60 m arasındaki derinliklerde dolaşırlar.Gün içerisinde uskumru için en iyi zaman aralıkları şafak vakti ve akşam karanlığıdır. Bu zamanlarda uskumrular aktif olarak beslenirler ve avlanma için uygun konumlarda bulunurlar.

Uskumru Balıkçılığı için Takım Tavsiyeleri

Profesyonel uskumru balıkçılığı yapmanın anahtarı doğru yem ve olta takımı seçimidir. Canlı yem ile avcılık yapmak isteyen balıkçıların uskumrunun beslenme şekline önem vermeleri gerekir. Ilıman denizlerde yaşayan uskumrular; hamsi, çamuka, çaça, planktonlarla beslenmeyi severler. Gece uskumru balıkçılığı için avcıların yanlarına fener, zil ve yağmurluk gibi ek ekipmanları almaları ise önemlidir.

Uskumru Kamışı Nasıl Olmalı?

Uskumru kamışları, hafif ve güçlü bir yapıya sahiptir. Çevik ve hızlı bir şekilde hareket eden uskumru aksiyon hızı ortalama kamışlar ile rahatlıkla avlanabilmektedir.

Uskumru Balıkçılığı için Olta Makinesi

Uskumru avı için olta makineleri kamışlar ile entegreli bir şekilde çalışmalıdır. Makine seçiminde marka ve model denkliğine önem verilmelidir. Profesyonel uskumru balıkçılığı için olta makinesinin rulman sayısının ise minimum 5 olması tavsiye edilir.

Uskumru Avı İçin Tavsiye Edilen Olta Kamışları;

Uskumru Avı İçin Tavsiye Edilen Olta Makinaları;

Etiketler: uskumru avı
Aralık 14, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı