Palamut Avı ve Teknikleri

Palamut Avı ve Teknikleri

Palamut Nasıl Bir Balıktır?

Palamut pulsuz siyah ete, çizgili bir sırta ve gümüş renkli bir göbeğe sahiptir. Ilık denizlerde sürü halinde yaşayan palamut halk arasında sevilerek tüketilen balık çeşitlerinden biridir. Aynı zamanda palamut; vitamin, Omega 3 ve mineral açısından zengin bir besindir. Balıkçıların gözde balığı palamutun en verimli dönemleri ise eylül ve şubat ayları arasındadır.

Boyutlarına göre Palamut Çeşitleri

Palamut balığı büyüme sürecine göre farklı isimler ile adlandırılmaktadır. İşte boyutuna göre palamut çeşitleri:

  • Palamut Vanozu: 20 cm’ye kadar
  • Çingene Palamutu: 20-30 cm
  • Palamut: 31-40 cm
  • Kestane Palamutu: 40-50 cm
  • Torik: 51-60 cm
  • Altıparmak: 65-70 cm
  • Zindandelen: 70 cm ve üzeri

Palamut Nasıl Avlanır?

Palamut temel olarak kıyıdan ve tekneden avlanır. Bölgeye ve balıkçının tarzına uygun olarak özelleştirilen yöntemler seçilir. Palamut avlanırken olta hızla atılır ve dinamik hareketlerle sarılır. Palamut hızlı hareket ettiğinden oltanın ucunda palamut hissedildiği anda hızlıca sarım gerçekleştirilmelidir.

Palamut Avı Yöntemleri

Palamut avı farklı avcılık yöntemleri ile profesyonel kılınmaktadır. Balıkçıların palamut avı teknikleri arasında en çok tercih ettiği yöntemler ise şunlardır:

  • Çapari ile Palamut Avı
  • Rapala İle Palamut Avı
  • Kaşık İle Palamut Avı

Çapari ile Palamut Avı: Çapari ile palamut avı balıkçılar tarafından sıklıkla tercih edilir. İstanbul Boğazı ve çevresinde çapari ile palamut avı yapmak mümkündür. Çapari tasarımındaki tüy ve naylon yemler palamutların ilgisini hızlıca çeker. Özellikle beyaz palamut çaparisi, martı tüyü ve kaz tüyü yemler avlanma için uygundur.

Rapala ile Palamut Avı: Rapala ile palamut avı genellikle hamsi ve sardalya görünümlü sahte yemler ile yapılır. Bu teknikte önemli olan palamutun sevdiği balık türüne benzer tipte sahte yem seçimidir. Rapala tekniğinde palamutların dikkati sert hareketler ile çekilir. Ara ara sahte yemleri su içerisinde oynatmak gerekir. Akıntı kapsamında 100 ila 120 gramlık rapalalar kullanılabilir.

Kaşık ile Palamut Avı: Kaşık tekniği kıyı ve tekne palamut balıkçılığında kullanılmaktadır. Kaşık ile palamut avında balıkların dikkati beyaz ve parlak tonlarında sahte yemler ile çekilir.

Palamut Nerede Avlanır?

Palamut, Türkiye’deki tüm denizlerde avlanabilen bir balıktır. Sığ sularda yaşamını sürdüren palamut balıkları sıklıkla Türkiye’de Akdeniz, Karadeniz ve Ege Denizi’nde avlanır. Palamutlar yumurtalarını bırakmak üzere Karadeniz’i ziyaret ederler. En verimli dönemde ise İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı çevrelerinde palamutların avlanması daha uygundur.

Palamut Avı için Takım Tavsiyeleri

Besleyici değeri yüksek palamut sürüler halinde dolaştığı için balıkçıların en sevdiği avlardan biri olarak bilinmektedir. Kaliteli palamut avcılığı için doğru olta takımının seçilmesi gerekmektedir. Palamutun sevdiği yemleri bilmek ve avlanma koşullarını değerlendirmek, yüksek verimli avlanma için kritik öneme sahiptir.

Palamut Kamışı Nasıl Olmalı?

Palamut hızlı hareket edebilen ve güçlü kuyruğu olan bir balıktır. Bu nedenle palamut oltalarının dayanıklı bir yapıya sahip olması gerekir. Palamut avcılığı için balıkçılar tarafından surf kamışları sıklıkla tercih edilmektedir. Turanlar Outdoor kalitesinin sunduğu palamut kamışları ise şu şekildedir:

Palamut Avı için Olta Makinesi

Palamut avına özel olarak tasarlanan olta makineleri, avcılığı kolaylaştırır. Bu nedenle palamut tekniğine ve mekana göre olta makinası seçimi kritiktir. Turanlar Outdoor tarafından palamut avı olta makineleri ise şunlardır:

Palamut Balığı Hangi Yemle Tutulur?

Palamut avcılığında yem seçimi genellikle hamsi ve sardalyaya benzeyen sahtelere dayanmaktadır. Balık hedefine uygun olarak büyük ya da küçük tipte iğne kullanılır. Doğru boyutlu iğne seçimi balığı parçalamamak adına önemlidir. Kıyıdan palamut avında balığın büyüklüğüne göre 3 ila 5 numara beyaz olta iğneleri tavsiye edilir.  Palamut avında sıklıkla kullanılan yemler ise şunlardır:

Etiketler: Palamut Avlama
Kasım 24, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı