Shore Fishing Nedir? Kıyı Balıkçılığı Av Malzemeleri Nasıl Seçilir?

Shore Fishing Nedir? Kıyı Balıkçılığı Av Malzemeleri Nasıl Seçilir?

Pekçoğumuz şehrin gürültüsünden ve stresinden uzaklaşmak için rotamızı kıyı şeritlerinin bol olduğu, sakin yerlere rotamızı çevirmekteyiz. Bu huzur dolu atmosferi eğlenceli hale getirmek içinde, tercihlerimizi çoğu zaman balık tutmaktan yana kullanmaktayız. Ancak huzurun huzur bol olduğu bu kıyı şeritlerinde balık avlamanın oldukça ince  noktaları vardır. İşte bu noktada karşımıza kıyı balıkçılığı gelmektedir. Eğer sizde bu eğlenceli ve bir o kadarda bilgi gerektiren kıyı balıkçılığı hakkında bilgi sahibi değilseniz, “Kıyı Balıkçılığı Nedir? Kıyı Balıkçılığı Av Malzemeleri Nasıl Seçilir?” adlı içeriğimizi inceleyerek, bilgi sahibi olabilirsiniz. Hepinize keyifli okumalar ve iyi günler dileriz.

Kıyı Balıkçılığı Nedir?

Son zamanlarda oldukça popülaritesi artan bir balık avlama yöntemi olan ve bir çoğumuzun shore fishing olarak da bildiği kıyı balıkçılığı, sanılanın aksine oldukça kolay bir yöntemdir. Bahsi geçen bu yöntem amatör balıkçılar kadar profesyonel balıkçılar tarafından tercih edilmektedir. Göl, nehir kenarlarında, rıhtımlarda ve kayalıklarda rahatlıkla kullanılabilen kıyı balıkçılığı sayesinde pek çok balık çok fazla zaman harcamadan kolay bir şekilde yakalanabilir. Bu tekniği kullanırken unutmamanız gereken en önemli şey, jig olta makinesi ve kamışları kullanmanızdır. Böylelikle balıkları daha etkili bir şekilde kıyıdan yakalayabilirsiniz.

Kıyı Balıkçılığı Nasıl Yapılır?

Her balık avlama yönteminde olduğu gibi, kıyı balıkçılığınında da avlanma şekli oldukça önemlidir. Çünkü kıyı balıkçılığının kendine has yöntemi vardır. 

Kıyı balıkçılığı yöntemi ile balık tutmaya başlamadan önce mutlaka avlanacağınız alan hakkında bilgi edinmeniz gerekir. Çünkü her bölge kıyı balıkçılığına uygun değildir. Eğer kıyı balıkçılığı yöntemini uygulayacaksınız kesinlikle göl ve akarsu gibi yerlerin kıyı şeridini tercih etmelisiniz. Böylece kıyı balıkçılığını daha doğru bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra hava durumu ve gelgit gibi kıyı balıkçılığını etkileyen faktörleri de göz önünde bulundurmanız gerekir.

Doğru mekanı seçtikten sonra ikincil olarak, doğru zamanın belirlenmesidir. Bu konuda net bir şey söylemek gerekirse, shore fishing için en uygun zaman sabahın erken saatleri ve gün batımının yaklaştığı saatlerdir. Bunun nedeni sabah erken saatlerde ve gün batımının yaklaştığı saatlerde, denizdeki gelgit olaylarının ve deniz dalgalanmasının azalması olarak gösterilebilir. 

Doğru zamanda belirlendikten sonra, yapmanız gereken tek şey, uygun ekipmanların ve tekniklerin uygulanmasıdır. Bu durum kıyı balıkçılığındaki en önemli faktörlerdendir. Doğru ekipman ve teknikle kolay ve hızlı bir şekilde avlanabilir. 

Shore Fishing Avlama Teknikleri 

Kıyı balıkçılığının da kendi içinde farklı teknik ve yöntemleri mevcuttur. Bu yöntem ve teknikler kıyı balıkçılığının uygulandığı alana ve bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Kıyı balıkçılığında bahsi geçen bu teknik ve yöntemler şunlardır;

Jig Balıkçılığı

Kıyı balıkçılığında oldukça tercih edilen bu yöntem, oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Birbirinden lezzetli ve güzel balıkları avlamak için ideal olan bu  at çek balıkçılığı, daha çok e hassas atışlar için tasarlanmış olup, aynı zaman da esnek ve hafif çubuklar tercih edilmelidir. Böylece hedeflediğiniz balıkları daha rahat avlayabilirsiniz.

Trol Balıkçılığı

Günümüzde kıyı balıkçılığı yapan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen trol balıkçılığı, etkili ve düzenli şekilde uygulanan bir teknik olduğundan belirli türlerin aşırı avlanmasını önleyerek balık stoklarının korunmasına yardımcı olmaktadır. Böylelikle balıkların türlerini koruma altına almış olur. Bu tekniği uygulayacaksınız mutlaka hafif ve hassas makineler kullanmalısınız.

Yüzen Yem Tekniği

Son dönemde popülaritesi artan ve shore fishing balıkçılığını tercih eden geniş kitleler tarafından uygulanan yüzen yem tekniği, düzeyde veya yüzeye yakın avlanan balık türlerini hedef alan bi tekniktir. Bu teknik ile beraber kıyıdaki balıkların dipte olmasını beklemeden, denizin yüzeyinde iken kolay bir şekilde yakayabilirsiniz. Bu teknikte baitrunner tarzında olta makinaları tercih edilebilir. Bunun yanı sıra 7 ila 12 feet (yaklaşık 2.1 - 3.7 metre) uzunluğunda, esnek kamışlar kullanılabilir.

Makaralı Olta İle Kıyıdan Balık Avı

Çok fazla bilinen bir teknik olmamasına rağmen, shore fishing tekniğinde büyük kolaylık sağlayan bir tekniktir. Bu teknik sayesinde hedeflediğiniz balığı saniyeler içinde tutabilirsiniz. Bu tekniği tercih edecekseniz dikkat etmeniz gereken en önemli nokta olta ve kamış seçimidir. Bunun için 50 kafa boyutunda bir makina ve 300 cm uzunluğunda bir kamış uygun olmaktadır. Hedeflediğimiz balık boyutuna bağlı olarak makineye 0.25 ila 0.40 mm kalınlığında misina sarılması gerekmektedir. Böylelikle makaralı olta tekniği ile balıkları kolayca yakalayabilirsiniz.

Shore Jigging

Kıyı balıkçılığına en elverişli avlanma tekniklerinden olan shore jigging, kayalık sahillerde, iskelelerde veya yüksek kıyı alanlarda, jig yemleri kullanılarak yapılan bir tekniktir. Bu tekniği özel kılan en önemli etmen kullanılan yemlerdir. Shore jigging tekniğinde kıyıdaki balıkların dikkatini çekmek için genellikle renkli eteklerle donatılmış metal yemlerdir. Bahsi geçen bu yemler balıkların anında dikkatini çektiği için, balıkların oltaya veya kamışa kolay bir şekilde gelmesini sağlar.

Kıyıdan Balık Hangi Saatlerde Tutulur?

Her balıkçılık türünde olduğu gibi kıyı balıkçılığının da kendine özgü saatleri vardır. Bu saatler dilediğiniz balığı daha kolay avlamanıza yardımcı olmaktadır. Bu sebepten dolayı shore fishing balıkçılığı tekniğini kullanacaksanız mutlaka, avlanma saatlerine dikkat etmenizi öneririz. 

Shore fishing tekniği için en ideal saatler “sabah suyu” diye tabir edilen, gün doğumum başladığı saatler ve öğlen 11’e kadar olan zaman dilimidir. Çünkü bu saatler içerisinde deniz durgun, adeta bir çarşaf gibi olmaktadır. Hal böyle olunca balıkların kıyıya vurması da daha elzem olmaktadır. Aynı zamanda halk arasında “akşam suyu” diye bilinen öğlen 3 ile akşam 9 arası da uygun saatlerdir. Bahsi geçen bu saatler arası da yine, denizin en verimli olduğu ve çarşaf gibi durgun olduğu saat dilimleridir. Bu saatler arasında shore fishing tekniğini rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Böylece dilediğiniz balığı kısa sürede kolaylıkla yakalayabilirsiniz.

Peki Kıyı Balıkçılığının Püf Noktaları Nelerdir?

Eğer balık tutarken shore fishing tekniğini tercih edecekseniz bilmeniz gereken birkaç önemli unsur bulunmaktadır. Bu unsurlar daha kolay ve etkili bir şekilde balık yakalamanızı sağlayacaktır. Bahsi geçen bu püf noktaları şunlardır;

  • Doğru Ekipman Seçimi: Shore fishing’in temel yapı taşı olan olta makineleri ve kamışları. Bu noktada  balıkçılık yapılacak alana ve hedeflenen balık türlerine uygun kamış, makine ve yem seçimi yapılması gerekmektedir. Örneğin uzun ve esnek kamışlar genellikle uzun atışlar için, daha kısa ve güçlü kamışlar ise ağır jigler veya büyük balıklar için tercih edilir.
  • Misina ve Yem Seçimi: Misinanın kalınlığı ve yem tipi, shore fishing tekniği için  belirlenmiş balığın boyutuna göre seçilmelidir.Böylelikle balığın olta makinası yada kamışa gelmesi daha olay olur. Misina seçiminde ise daha ince misinalar tercih edilmeli . Bu sayede de daha uzun atışlar yapabilirsiniz. 
  • Sabır ve Gözlem: Kıyıdan balıkçılık, büyük ölçüde sabır gerektirmektedir. Çünkü kıyı daki balıklar hemen oltanıza gelmeyebilir. Bu sebepten ötürü pes edip bırakmamanız ve  su yüzeyindeki hareketleri, balıkların yemi nasıl aldığını ve çevresel ipuçlarını gözlemlemek bu teknikte oldukça önemlidir..
  • Doğru Atış Tekniği: Etkili bir atış tekniği ile kıyıya en uzak noktalarda bile balıkları kolaylıkla avlayabilirsiniz. Bu sebeple balıkları yakalamaya karar verdikten itibaren mutlaka doğru tekniği seçtiğinize emin olun. .

Kıyı Balıkçılığında Ekipman Seçimi Nasıl Olmalı?

Kıyı balıkçılığı ile balık tutmaya karar verdiyseniz, kesinlikle nerede hangi zaman dilimide avlanma yapacağınızın yanı sıra ekipman seçiminizde oldukça önemlidir. Bu nedenle avlanmaya doğru ekipmanlarla gitmenizi öneririz. Bu noktada şu ekipmanları tercih etmenizi öneririz;

Shore Fishing İçin Kamışlar

Kıyı balıkçılığında en önemli noktaların başında şüphesiz kamışlar gelmektedir. Kamışlar, kıyı balıkçılığını büyük ölçüde kolaylaştıran ekipmanlardandır. O yüzden kamış seçimini dikkatli bir şekilde yapmanız gerekir. Bunun için uzunluğuna ve aksiyonuna dikkat etmeniz gerekir.

  • Uzunluk: Kıyı balıkçılığında kullanılacak kamışlar genellikle 7 ila 12 feet (yaklaşık 2.1 ila 3.7 metre) arasında değişim göstermektedir. Bu sebeple kamış boyutunuz ne kadar uzun olursa uzağa fırlatmanız da o denli kolay olmaktadır. Bu yüzden dolayı olabildiğince uzun kamışları tercih etmelisiniz. 
  • Aksiyon ve Güç: Kamışlarda bir diğer önemli metrik ise aksiyon ve güç değerleridir. Özellikle shore fishing tekniğinde kamışın aksiyonu (esneklik derecesi) ve gücü (dayanıklılık), avlamayı planladığınız balık türüne ve avlanma koşullarına göre belirlenmelidir. Bu konuda hafif ve orta derecede aksiyonlu kamışlar, çeşitli kıyı balıkçılığı teknikleri için ideal bir konumdadır.

Kıyı Balıkçılığı İçin Olta Makineleri 

Kıyıdan balık tutarken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise olta seçimidir. Bu nedenle kullanmış olduğunuz oltaların boyutu, atış mesafesi ve drag sistemine dikkat edilmesi gerekmektedir. 

  • Tip ve Boyut: Kıyı balıkçılığında sıklıkla kullanılan spin makinaları, hem hafif hem de kullanımı kolaydır. Bu yüzden kıyı balıkçılığı için genel olarak 2500 ila 4000 arası spin olta makineleri oldukça idealdir. Bunun yanı sıra, baitcasting olta makineleri ve Surf olta makinelerini tercih edebilirsiniz.
  • Drag Sistemi: Kıyı balıkçılığında güçlü ve ayarlanabilir bir drag (fren) sistemi, büyük balıklarla mücadele ederken çokça önemlidir. İşte bu noktada küçük boyutlu bir balık avlayacaksanız 5 ila 15 arasında drag sistemi yeterliyken, büyük boyutlu balıklarda 20’lik drag sistemi idealdir. 

Kıyı Balıkçılığı için Misinalar

Olta makinesi ve olta kamışlarında kullanılan misinalar, kıyı balıkçılığı için çok önemlidir. Bu nedenden dolayı olabildiğince doğru ve uygun mm’deki misinayı tercih etmeye çalışın. Örneğin;

  • Kalınlık ve Türü: Misina seçimi, genel manada hedeflediğiniz balık türüne ve avlanma şartlarına bağlı olmaktadır. Ancak kıyı balıkçılığında genellikle, 0.25 ila 0.40 mm arası monofilament misinalar tercih edilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda zorlu kıyı alanlarında örgü misinalar da tercih etmek doğru olacaktır. Bu nedenden dolayı çevre koşullarını gözeterek misina seçimi yapmak, shore fishing tekniğinde çoğu zaman avantaj sağlayacaktır.

Kıyı Balıkçılığı İçin Yemler ve Takımlar

Son olarak kıyıdan balık tutuyorsanız, tutacağınız balık çeşidine göre yem ve takım setlerine dikkat etmeniz gerekir. Bunlar balığın oltaya daha kolay gelmesini ve balığın dikkatini daha kolay çekmenize olanak sağlamaktadır.

  • Yem Çeşitliliği: Kıyıdan balık tutarken yem çeşitliliğiniz çok önemlidir. Çünkü deniz kıyılarında pek çok farklı türe sahip balık çeşitliliği mevcuttur. O yüzden doğal yem çeşitlerinin (solucan, karides vb.) yanı sıra yapay yemlerde (jigler, spinnerler, yapay balıklar) yanınızda bulundurmanız gerekebilir.  Bu sayede pek çok farklı balığı aynı anda yakalayabilirsiniz.
  • Farklı Takım Setleri: Kıyı balıkçılığında takım setleri kullanmakta, balık yakalarken büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bunun için farklı koşullara ve balık türlerine göre çantanıza çeşitli takım setleri (kurşunlar, tekli iğneler, yüzdürücüler vb.) koymanız gerekmektedir.

Kıyı Balıkçılığı İçin En Uygun Bölgeler Neresidir?

4 bir tarafı denizler ile çevrili olan Türkiye, kıyı balıkçılığı açısından oldukça elverişli bir ülke konumundadır. Çünkü Türkiye tatlı su açısından oldukça zengindir. Bu sebepten dolayı da Türkiye’de rahatlıkla kıyı balıkçılığı yapılabilmektedir.  Bunun için Türkiye’de kıyı balıkçılığına en uygun yerler Marmara bölgesi, Ege bölgesinin bir kısmı (Çanakkale’ye kadar olan kısım) gibi bölgelerdir.

İstanbul’da Kıyı Balıkçılığı Yapabileceğiniz En Uygun Yerler

İstanbul kıyı balıkçılığı açısından oldukça elverişli sulara sahip bir yerdir. Bu yüzden İstanbul’da balık tutmak istiyorsanız bunun için en elverişli yerler; İstanbul boğazı, Garipçe ve Rumeli Feneri, Adalar, Kadıköy sahili, Bostancı ve Maltepe sahilleridir. 

Kocaeli’nde Kıyı Balıkçılığına Elverişli Yerler Nerelerdir?

İstanbul'dan sonra kıyı balıkçılığına elverişli bir diğer şehir olan Kocaeli, balık çeşitliliği açısından da oldukça bereketli bir yapıya sahiptir. Özellikle Kocaeli’nde kıyı balıkçılığı yapmak istiyorsanız mutlaka İzmit körfez, Darıca sahili, Gebze Dilovası Sahili, Değirmendere ve Gölcüğü ziyaret etmenizi öneririz.

Çanakkale’de Shore Fishing İçin En Uygun Yer Neresidir?

Ülkemizin en nadide yerlerinden biri olan Çanakkale kıyıdan balık tutmak içinde oldukça elverişli yerlerden birisidir. Çanakkale’de shore fishing tekniği ile balık tutmak için yer arayışında iseniz gitmeniz gereken yerler; Gelibolu yarımadası, Gökçeada ve Bozcaada, Saroz Körfezi, Dardanos Sahili, Ezine ve Ayvacık kıyılarıdır.

Balıkesir’de Kıyıdan Balık Tutmak İçin En Uygun Yer Neresidir?

Denizi ile meşhur olan Balıkesir, sakin kıyıları ve tertemiz doğasıyla kıyıdan balıkçılık için çok uygun bir yerdir. Balıkesirde kıyıdan balıkçılık yapmak istiyorsanız gitmeniz gereken 6 önemli nokta vardır. Bunlar; Ayvalık ve Cunda adası, Edremit körfezi ve Altınoluk kıyıları, Erdek ve Bandırma sahilleri, Saroz körfezi, Gömeç ve Burhaniye kıyıları ve son olarak da Kazdağları’nın kıyı kesileridir.

Tekirdağ’da Kıyı Balıkçılığına En Uygun Yerler

İstanbul’a yakınlığı ile bilinen Tekirdağ günü birlik tatilcilerin uğrak noktası haline gelmiştir. Yapısı itibariyle kıyıdan balıkçılığa da elverişli olan Tekirdağ’da kıyıdan balık tutmak istiyorsanız kesinlikle Şarköy kıyılarına, Tekirdağ Merkez ve Kumbağ sahillerine, Marmaraereğlisi ve Erikli sahiline, Hoşköy ve Uçmak sahillerine ve birde son olarak Barbaros ve Altınova sahillerine gitmenizi öneririz.

Kıyı Balıkçılığı İçin Uygun Olta Makineleri

Kıyı Balıkçılığı İçin Uygun Olta Kamışları

Etiketler: kıyı balıkçılığı
Aralık 29, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı