En İyi Olta Kamışı Seçimi Nasıl Olmalıdır?

En İyi Olta Kamışı Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Balık avında birden fazla teknik bulunmaktadır. Profesyonel ya da hobi olarak gerçekleştirilen balık avı malzemeleri bu tekniklere göre üretildiğinden ortaya çıkan balık avı malzemeleri de farklılık göstermektedir. En çok farklılık gösteren ve pek çok özelliğe göre değişen balık avı malzemesi de olta kamışıdır. Olta kamışları av tekniğine göre; uzunluk, ince, esnek, tutulacak balık türü vb. pek çok faktöre göre değişkenlik göstermektedir. Peki oldukça çeşitli olan olta kamışlarından hangisini tercih etmeliyim? En iyi olta kamışı nasıl olmalıdır? En iyi olta kamışı neye göre seçilmelidir? gibi pek çok sorunuzun cevabını sizler için cevaplayacağız. 

En İyi Olta Kamışı Hangisi?

En iyi olta kamışı hangisi? Bu sorunun cevabı pek çok metriğe göre değişkenlik gösterir. Burada ilk yapmanız gereken şey balık tutacağınız yer, kullanacağınız balıkçılık tekniği vb. faktörler olup, olta kamışı özelliklerini dikkatle incelemeniz gerektiğidir. Bu sorunun cevabını anlamak, en iyi olta kamışını bulmak için öncelikle hangi faktörlere dikkat etmeniz gerekenleri gelin birlikte öğrenelim.

Olta Kamışı Seçerken Neye Dikkat Edilmelidir?

Olta kamışları sahte ya da canlı yemler kullanılarak balık tutmamıza olanak tanıyan balık avı malzemesidir. Olta kamışları, tutacağınız balığın büyüklüğüne, balık avını tatlı su ya da tuzlu su da mı gerçekleştirdiğinize göre değişkenlik gösterir. Bu noktada olta kamışları kalınlık, sertlik, uzunluk vb. pek çok farklı çeşit ve modelde bulunmaktadır.Bu yüzden de pek çok olta kamışı üreticisi balık avında kullanılan tekniklere ve yemlere yönelik farklı modelde kamışlar üretmişlerdir. Uygun ekipmana sahip olmanız sizin balık avından daha fazla keyif almanıza ve balık avında daha başarılı kılacaktır. En iyi olta kamışı için ise olta kamışının özelliklerini iyi öğrenmeli ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmalısnız. Peki en iyi olta kamışına nasıl sahip olabilirim? En iyi olta kamışını seçmek için ne gibi faktörleri göz önünde bulundurmalıyım?

Olta kamışı tercihinde göz önünde bulundurmanız gereken faktörler şunlardır: 

  • Hangi Seviyede Balıkçı Olduğunuzu Belirleyin

Balık avına yeni başlayanlar arasında mısınız yoksa profesyonel olarak balık avını gerçekleştirenlerden mi? Eğer balık avına yeni başlıyor ve ara sıra balık avına çıkacaksınız deneme amaçlı tercihinizi daha uygun bir olta kamışından yapabilirsiniz. Balık avında deneyime sahipseniz eğer tercihinizi daha uzun süre kullanacağınız kaliteli olta kamışlarından yana kullanmalısınız.

  • Nerede Balık Tutacağınıza Karar Verin !

Balık avını gerçekleştireceğiniz yer satın alacağınız olta kamışı üzerinde etkilidir. İşte balık tutacağınız yerlere göre olta kamışı seçimleri;

Tekne ya da Bot: Tek parça halindeki olta kamışları

Açık deniz: Akıntı olan bölgelerde 250 gram kurşun atar modelleri, derin sularda ise çıkrıklı olta kamış tercihi yapabilirsiniz.

Tatlı Su Balıkçılığı: Fly olta kamışları

  • Oltanıza Göre YemSeçiminde Bulunun!

Olta kamışı seçiminde yeme aksiyon verebilmek için canlı yem ya da sahte yemlerin ağırlığı, yapısı, aksiyonu seçilecek kamışta rol oynar. Maket yemler, silikon yemler, jigler ya da canlı yemler her olta kamışı için farklılık gösterir. Bu noktada kamışa göre yem yeme göre olta kamışı tercihi yapmalısınız. 

Bu sorulara cevap verdiğinizde en iyi olta kamışı ile yemleri doğru şekilde atabilir, daha etkili aksiyon verebilir, kısaca avınızı kolayca yakalayabilirsiniz. Gelin en iyi ya da doğru olta kamışını bulabilmeniz için olta kamışlarının özelliklerini daha yakından tanıyalım.

En İyi Olta Kamışının Özellikleri Nelerdir?

Uzunluk

Farklı farklı uzunluklara sahip olta kamışı çeşitleri bulunmaktadır. Olta kamışında uzunluk nereden balık tutacağınıza göre değişir. Eğer kıyıdan balık tutacaksanız daha uzun olta kamışı tercihi yaparken, tekneden balık tutanlar balığın hareketlerini kontrol amaçlı daha kısa olta kamışı tercihinde bulunabilirler.

Güç

Olta kamışının gücü olta kamışının hangi maddeden yapılacağına göre değişir. Burada da yine balığı avlayacağınız alan, balığın türü ve ağırlığı gibi faktörler rol oynar. 

Denizde büyük balık avalayacaksanız eğer  grafit kamışları veya grafit kamışlara göre daha ağır fiberglas kamışları tercih edebilirsiniz. Göl vb. alanlarda küçük balık avlayacaksınız eğer seçiminiz hafif ,karbon fiber olta kamışlardan yana kullanabilirsiniz. 

Balık Türü

Balık türü olta kamışı seçiminde etkilidir. Örnek verecek olursak; turna balığında  150 cm uzunluğunda, 20-40 gr atarlı, en az 2 parçalı, teleskopik olta kamışı tercihi yapabilirsiniz. Eğer lüfer gibi büyük balık avı gerçekleştireceksiniz 100-200 gr atar değerlerinde daha güçlü oltalar sizin için doğru seçim olacaktır.

Aksiyon

Aksiyon kullanmış olduğunuz kamışın ne kadar sürede cevap verme hızına karşılık gelmektedir. Olta kamış aksiyonlarını 4 farklı şekilde ayırabiliriz. Bunlar;

  • Extra fast(çok hızlı) aksiyonlu olta kamışları, 
  • Fast(hızlı olta kamışlar) aksiyonlu olta kamışları, 
  • Moderate(ortalama) aksiyonlu olta kamışları ve 
  • Slow(yavaş) aksiyonlu olta kamışlarını sıralayabiliriz.

Aksiyon seçmiş olduğunuz olta kamışının bükülme değerini gösterir. Ne kadar aksiyonda olta kamışı tercih ederken balık avı tekniğinizi, balık yeminizi ve ne tür balık tutacağınızı düşünmelisiniz.

Atar (Atış Değerleri)

Olta kamışının atış değeri hangi büyüklükte yem kullanacağınıza olanak tanır. Gram ya da LB cinsinden ifade edilir. Eğer kamışın üzerinde 1-30 gram gibi ibare mevcutsa bu oltanızın bu kadar ağırlıkta yemleri atabileceğine karşılık gelmektedir. Her kamışta bu değer farklıdır. 

Balıkçılık Tekniklerine Göre En İyi Olta Kamışı Hangisi?

Bir hobi ya da profesyonel amaçlı olarak gerçekleştirdiğiniz balıkçılık avında balık avı malzemeleri sizin tercih ettiğiniz balıkçılık tekniklerine göre değişkenlik gösterir. En çok tercih edilen balık avı teknikleri ise şöyledir:

  • Spin Balıkçılık Tekniği
  • Surf Balıkçılık Tekniği
  • LRF Balıkçılık Tekniği
  • Jig Balıkçılık Tekniği

Her bir balıkçılık tekniğinin ayrı ayrı özelliği olmakla beraber en iyi olta kamışı tercihi de bu tekniklere göre seçilmelidir. Örneğin; surf casting balık avı tekniği uzun atışların gerçekleştirdiği teknik olduğundan uzun olta kamışı tercih edilirken, hafif kaya balıkçılığı anlamına gelen LRF balıkçılık tekniğinden kısa ve hafif olta kamışı tercihi gerçekleştirilmelidir.

Markalara Göre En İyi Olta Kamışı Hangisi?

Kaliteli bir olta kamışı için tercih edeceğiniz marka önem taşır. Olta kamışında öne çıkan pek çok marka vardır. Olta kamışı markaları arasında öne çıkan markaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Shimano olta kamışları
  • Daiwa olta kamışları
  • Savage Gear olta kamışları
  • Okuma olta kamışlarını sıralayabiliriz.

Olta kamışı arayışında olanlar için hazırladığımız en iyi olta kamışı seçimi nasıl olmalıdır blog yazımızın sonuna geldik. Yazımızda olta kamışı tercihinde göz önünde bulundurmanız gereken özellikleri ve en iyi , doğru olta kamışını bulmanız için dikkat etmeniz gereken noktaları sıraladık. En iyi olta kamışı nasıl olmalı? En iyi olta kamışı tercihinde neye dikkat etmeliyim? gibi sorularınızı cevaplayarak, olta kamışı tercihinde size rehberlik ettik. Turanlar Outdoor olarak en iyi markalarla, her balıkçılık tekniğine özel olarak üretilen en iyi olta kamışlarını sitemiz üzerinden inceleyerek bulabilirsiniz.

 

Olta Kamışı Tavsiyeleri

 

Spin Olta Kamışı Tavsiyeleri

Jig Olta Kamışı Tavsiyeleri

Surf Olta Kamışı Tavsiyeleri

LRF Olta Kamışı Tavsiyeleri

Etiketler: oltakamışı
Ocak 06, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı