En İyi Olta Makinesini Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

En İyi Olta Makinesini Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Günümüzde insanlar yoğun iş stresinden biraz olsun uzaklaşmak ve vakit geçirmek için kendilerine çeşitli uğraşlar ve aktiviteler aramaktadırlar. Böylece profesyonel balıkçılık mesleği hobi haline dönüşerek, insanların sevdikleriyle keyifli vakit geçirdikleri aynı zamanda da streslerini attıkları kaliteli bir uğraşı haline gelmiştir. Sizlerde hem kaliteli vakit geçireyim hemde stresimi atayım diyenlerdenseniz balık avlamak, sizin için biçilmiş bir kaftan olacaktır. 

Balık avlamaya başlamadan önce çeşitli yöntemlerle yapıldığı unutulmamalıdır. Yöntemleri seçerken mutlaka, balık tutulacak mekan ve balık türü göz önünde bulundurularak tercih yapılmalıdır. Yapılan tercihe göre de dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu önemli noktaların başında olta makineleri gelmektedir. Doğru seçilen olta makineleri sayesinde balık avlamayı profesyonel hale getirip balık tutmanın keyfini sevdiklerinizle beraber sürebilirsiniz. Blog içeriğimizde aklınıza takılan, profesyonel balık oltası makinası nasıl seçilir? en iyi olta makinası Balık olta makinesi seçerken nelere dikkat edilir? ve en iyi olta makinası nasıl seçiliir? gibi soruları cevaplandıracağız. Keyifli okumalar dileriz.

En İyi Olta Makinesini Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 3 Temel Unsur

En iyi olta makinesi aslında sizin ihtiyacınıza en uygun olta makinesi de denebilir. Çünkü ihtiyaca yönelik doğru seçilen her olta makinesi, kendi alanının en iyisidir. En iyi olta makinasını tercih ederken belli başlı metriklere dikkat edilmesi önerilmektedir. Dikkat edilen metrikler sayesinde daha konforlu şekilde balık tutarak aileniz ve dostlarınız ile vakit geçirebilirsiniz. Bunun için öncelikli olarak; balık tutacağınız yere, makinenin teknik özelliklerine ve alanındaki en iyi olta makinesini seçip seçmediğini dikkat etmeniz gerekmektedir.

1- Balık Tutacağınız Yeri ve Balık Türünü Göz Önünde Bulundurun

Sevdiklerinizle veya ailenizle balık tutarken dikkat etmeniz gereken en önemli unsurların başında gelen, balık türü ve avlanma yeri oldukça önemlidir. Çünkü her oltanın kullanım alanı ve tutabileceği balık türü farklılık göstermektedir. Bu sebepten dolayı mutlaka balık avlayacağınız mekanı ve tutacağınız balık türünü iyi bir şekilde analiz ederek, size en uygun olta makinasını tercih edip, dostlarınız ve ailenizle beraber profesyonel balık avlanma deneyimini yaşayabilirsiniz.

2- Olta Makinesinin Teknik Özelliklerine Dikkat Etmeyi İhmal Etmeyin

Balık Tutacağınız mekanı ve balık türünü iyi bir şekilde analiz ettikten sonra, dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli unsur ise olta makinasının teknik özellikleridir. Teknik özellikler olta makinesinin kalitesini belirlemektedir. Bu yüzden dolayı teknik özellikler açısından kaliteli olan olta makineleri tercih etmeye dikkat edin. Tercihte bulunurken kalama, misina, rulman ve bilya sayısını göz önünde bulundurmalısınız. Böylelikle kullanım açısından oldukça kolaylık yaşamış olursunuz ve daha çok balık avlayabilirsinz

  • Kalama (Drag) 

Drag, diğer adıyla kalama olta makinası tercih ederken dikkat edilmesi gereken en önemli maddedir. Kalama, olta makinanıza binecek gücü frenleyen bir çeşit mekanizmadır. Bahsi geçen fren mekanizması sayesinde balık çok rahatlıkla avlanabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey kalamanın doğru seçimidir. Kalama ön ve arka kalama çeşiti olarak ikiye ayrılmaktadır.

  • Önden Kalamalı

Önden kalamalı makineleri sağ elini kullanan kişiler için daha uygundur. Arkadan kalama ile aynı özellik ve görevi gören önde kalam sayesinde, balığı yakaladığınız andan itibaren olta makinasının misina mekanizmanısı frenleyerek balığı rahatlıkla avlamanızı sağlar.

  • Arkadan Kalama

Arkadan kalama yapısına sahip olta makineleri sol elini kullanan balıkçılar tarafından tercih edilmektedir. Önden kalama sistemiyle beraber aynı özellikleri taşıyan arkadan kalama sisteminde, kullanım açısından sizin için en rahat olanını tercih etmenizde fayda vardır.

  • Rulman (Bilya) Sayısı

Bilya sayısı olarak da bilinen Rulman sayısı, balık tutarken oltanızın geriye doğru atmasını engeller. Böylelikle balığın yemi alıp kaçmasını engeller. Bu sebepten dolayı rulman (bilya) sayısı arttıkça paralel olarak fiyatıda artmaktadır. ,

Olta Makinesinin kolu ile gövdesi arasındaki bilya sayısına göre olta makineleri isimlendirilmektedir. Örneğin, 3+1 bilya sayısına sahip olta makinalarında, 3 rakamı iç mekanizmasında var olan bilya sayısını ifade ederken, 1 rakamı ise geri dönüş bilyası sayısını ifade etmektedir.

  • Devir Sayısı

Devir sayısı olta makinalarında dikkat edilen konularda olan devir sayısı, olta makinesi kolunun tek sarımda kaç defa döndüğünü belirtir. Mesela olta makinesi kolu bir defa tam tur olarak çevrildiğinde, olta makinesinin kafası 4 buçuk defa dönüyorsa bu olta makinesine 4.5:1 devire sahip olta makinesi denmektedir.

Olta makinelerinin devir hızı 4-5 ve 5-6 ve 6-7 arası olarak sınıflandırılmaktadır. Sınıflandırılan olta makineleri 4:1 ve 5:1 devir sayısına sahip ise yavaş, 5:1 ve 6:1 ise orta 6:1 ve 7:1 arası ise yüksek devirli olta makinesi olarak adlandırılmaktadır. 

Devir sayısına göre tercih edilen olta makinalarında, devir sayısı ne kadar düşükse uyguladığı güç o kadar yüksek olur. Tam tersi, devir sayısı ne kadar yüksekse uyguladığı güç de o kadar düşük olur. Düşük veya yüksek devir sayılı olta makineleri tercih ederken, yavaş hareketlerle balığı yakalamayı planlıyorsanız düşük devirli bir olta makinesi tercih etmelisiniz. Eğer daha hareketli bir balık yakalamak istiyorsanız da yüksek devirli olta makinelerini tercih edebilirsiniz.

  • Boyut 

Makine kafa boyutu olarak da bilinen, olta makinesi boyutu, olta makinelerinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan birisidir. Olta makinalarının boyutu, çok teknik bilgi gerektirmeyen bir konudur. Bu noktada dikkat etmeniz gereken tek nokta tutacağınız balığı belirlemektir. Belirlemiş olduğunuz balık türü, olta makinenizin boyutunu belirleyecektir.

 Olta makineleri boyutu 3 ana bölüme ayrılmaktadır. Bunlar; Büyük, orta ve küçük boyutlu olta makineleridir. Küçük boyutlu olta makineleri genel olarak 2000 ve 3000 arasındayken, 4000 ve 5000 olanlar orta boyutlu, 6000 ve 10000 arasındaki olta makineleri ise büyük boyutlu olarak kategorilendirilmiştir.

3- Alanındaki En İyi Balık Oltasını Seçmeye Dikkat Edin

Alanındaki en iyi olta makinasını seçmek oldukça önemli bir noktadır. Olta makinaları markaları, balıkçılık türlerine göre şekillenmektedir. Bazı markalar surf balıkçılığı için ideal konumdayken, bazı markalar jig balıkçılığı için daha ideal durumdadır. Bu sebepten dolayı markalarına göre olta makinaları için kesinlikle alanındaki en iyi oltayı seçmeye özen gösterilmeli. Bunu yaparken surf mü? jig mi? yoksa spin olta balıkçılığı yapılacağı göz önünde bulundurulmalı. Böylece alanındaki en iyi olta makinesi belirlenmiş olur.

Balıkçılık Çeşitlerine Göre En İyi Olta Makinesi Nelerdir?

Profesyonel veya hobi olarak gerçekleştirdiğiniz balıkçılıkta, olta makineleri tercih ettiğiniz balıkçılık çeşidine göre değişkenlik gösterir. En çok tercih edilen balıkçılık çeşitleri şu şekildedir.

  • Spin Balıkçılık Tekniği
  • Surf Balıkçılık Tekniği
  • LRF Balıkçılık Tekniği
  • Jig Balıkçılık Tekniği

Her bir balıkçılık çeşidinin kendine özgü özelliği olmakla beraber, en iyi olta makinesi tercih ederken de bu balıkçılık çeşidine göre tercihte bulunulmalıdır.

Tercih ettiğiniz balıkçılık çeşidine göre olta makinesi çeşitlerine sitemizden ulaşarak, detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Markalarına Göre En İyi Olta Makinesi Markası Nedir?

Çoğumuzun belkide en çok merak ettiği soruların başında gelen, en iyi olta makinesi nasıl olmalıdır sorusu, olta makinesi seçmemizde bize yol gösteren önemli bir sorudur. Olta makinasında belki de en önemli noktalarından biri de markalardır. Olta makinası markaları, kullanılan iç aksama ve kalitesine göre değişmektedir. Bu yüzden dolayı doğru olta makinasını seçmek oldukça önemlidir. 

Olta makinası tercihinde bulunurken fiyatını, performansını, iç aksamını, göz önünde bulundurmanız da fayda vardır. Turanlar Outdoor bünyemizde onlarca olta makinesi bulunmaktır. Bunlardan bazıları;

  • Shimano Olta Makinesi
  • Daiwa Olta Makinesi
  • Okuma Olta Makinesi
  • Sava Garage Olta Makinesi
  • AlbaStar Olta Makinesi gibi markalardır.

İhtiyacınız olan tüm olta makinesi marka ve çeşitlerini sitemizden detaylı şekilde inceleyip bilgi sahibi olabilirsiniz.

En İyi Olta Makinesi Önerileri

Sitemizde bulunan kullanıcı yorumlarına göre sizin için hazırlamış olduğumuz olta makineleri tavsiyelerini inceleyerek ihtiyacınız olan olta makinasına kısa sürede avantajlı fiyatlarla sahip olabilirsiniz.

 

Olta Makinesi Tavsiyeleri

 

Surf Olta Makinesi Tavsiyeleri

Spin Olta Makinesi Tavsiyeleri

Jig Olta Makinesi Tavsiyeleri

LRF Olta Makinesi Tavsiyeleri

Baitcasting Olta Makinesi Tavsiyeleri

Etiketler: olta makinesi
Ocak 13, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı