Fly Fishing Nedir? Nasıl Yapılır?

sinek-balikciligi-nedir-nasil-yapilir

Fly Fishing Nedir?

Sinek oltacılığı olarak da bilinen fly avı, günümüzde pek çok profesyonel ve amatör balıkçı tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Fly avı sayesinde, su yüzeyinde veya suyun altında yaşayan Sazan, Kefal, Levrek, Somon, Turna hatta Sudak (Uzun Levrek) gibi balıkları direkt olarak hedefleyerek, hızlı bir şekilde avlanabilir. Bahsi geçen bu  balıkçılık türü genel olarak göller, nehirler, dereler ve denizlerde rahatlıkla yapılabilmektedir. 

Fly Fishing Nasıl Yapılır?

“Sinek oltacılığı nasıl yapılır?” sorusunda bilinmesi gereken en önemli şey, sabır ve dikkattir. Çünkü fly fishing tekniği bilgi ve deneyim gerektirmektedir. Bunun için acele etmenize gerek yok. Bolca alıştırma yapmanız sinek oltacılığında profesyonel olmanızı sağlar. Kazanmış olduğunuz bu deneyim sayesinde, balıkların nerelere konumlandığını iyi bir şekilde analiz ederek, daha rahat bir şekilde avlayabilirsiniz. 

Avlanırken dikkatinizden kaçırmamanız gereken bir diğer nokta ise, kullandığınız kamış ucundaki yapay sineği kademeli bir şekilde indirerek, savurmalısınız. Bu işlemi hedeflemiş olduğunuz balığı yakalayana kadar tekrar etmeniz gerekmektedir. Böylelikle sinek oltacılığı tekniğini başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olursunuz.

Fly Avında Olta Hareketi Nasıl Olmalı?

Fly avında olta hareketi, yapay sineği veya çıkışı suya doğal bir şekilde sunmak ve balıkların ilgisini çekmek için önemlidir. Bu sebepten dolayı iyi bir fly fishing deneyimi için olta hareketinin doğru yapılması önemlidir. İşte fly avında olta hareketinin nasıl olması gerektiği konusunda bazı ipuçları:

  • Yavaş ve Kontrollü Hareket: Fly fishing'de yapay sineği veya çıkışı yavaş ve kontrollü bir şekilde suya düşürmek önemlidir. Ani ve hızlı bir hareketle balıkları korkutabilir ve kaçmalarına neden olabilirsiniz. Bu yüzden sineği yavaşça ve doğal bir şekilde suya bırakmaya çalışmalısınız.
  • Mend Fly (Line Mendelemesi): Fly avında olta hareketinin önemli bir parçası, line mend (hat mendelemesi) olarak adlandırılan tekniktir. Bu teknikte, yapay sineğin su yüzeyinde doğal bir şekilde hareket etmesini sağlar. Böylelikle  misina üzerindeki fazla gerilimi alarak, sineğin hareketini kontrol altında tutar..
  • Striping: Striping tekniğinde, misinayı elinizle hafifçe çekerek yapay sineği suyun üzerinde hareket ettirmeniz gerekmektedir. Böylece yapay sineği balıkların dikkatini çekecek şekilde canlandırabilirsiniz. Striping tekniğinde, hız,  uzaklık , hedeflediğiniz balık türüne ve su koşullarına göre değişebilir.
  • Pause (Duraklama): Eğer Fly fishing de duraklama tekniğini yapacaksanız, yapay sineği suda bıraktıktan sonra bir süre öylece beklemelisiniz. Yapmış olduğunuz bu hareket sayesinde, yapay sineğin doğal yemler gibi suda hareket ettiği izlenimini verir ve balıkların daha olumlu tepki vermesine yardımcı olur.
  • Varyasyonlar: Fly avında olta hareketi, monoton olmaktan ziyade farklı hareketler ve varyasyonlarla yapılmalıdır. Bu nedenle hızlı striping, yavaş striping, kısa duraklamalar ve farklı atış açıları ile oltanızın hareketini değiştirebilirsiniz. Bu şekilde varyasyon hareketini gerçekleştirmiş olursunuz.

Sinek Balıkçılığı İçin Malzeme Seçimi Nasıl Olmalı?

Sinek balıkçılığında malzeme seçimi oldukça önemlidir. Çünkü başarı bir fly avında malzeme seçiminin büyük katkısı vardır. Yani başarılı bir fly avı demek başarılı ve kaliteli malzeme seçimi demektir. Bunun için doğru ve kaliteli ekipmanı seçmek gerekmektedir. Bu sebeple aşağıda vermiş olduğumuz önerileri dikkate almanız, sizin açınızdan sinek balıkçılığı tekniğinde kolaylık sağlayacaktır.

Fly Avı İçin Olta Makinesi Seçimi

Fly avı için seçmiş olduğunuz olta makinesi seçimi oldukça önemlidir. Bunun temel nedeni, balık tutmada aşırı kolaylık ve rahatlık sağlamasıdır. Bu sebeple olta makinesini seçerken çok dikkat etmelisiniz. Bunun için öncelikli olarak,hangi balık türlerini avlayacağınızı ve hangi tür su alanlarında fly fishing yapacağınızı iyi bir şekilde belirlemeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra olta makinesinin, kavrama ve konforunu da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Böylelikle en iyi olta makinesini seçebilirsiniz.

Fly Avı İçin Olta Kamışı Seçimi

Fly avı için olta kamışları da dikkat edilmesi gereken noktaların başında gelmektedir. Oldukça hafif olan bu kamışlar balıkları tutmak için oldukça avantaj sağlamaktadır. Bu tür hafif ve esnek yapıdaki olta kamışları, ikiye ayrılmaktadır.  

Mesafeye Göre Fly Fishing Kamış Seçimi

Sinek balıkçılığında olta seçimi yaparken mutlaka atış mesafenizi göz önünde bulundurmalısınız. Böylece daha uzaklara atış yapabilen, uzun  kamışları tercih etmelisiniz. Özellikle 9-10 fit arasındaki uzunluğa sahip kamışlar, uzak mesafeli atışlar için daha uygun olabilmektedir. Bunu temel nedeni de, uzun kamışların kılavuz hattının daha rahat kontrol edilebiliyor olmasıdır. Böylelikle sinek balıkçılığına uygun balıkları daha rahat ve daha hızlı avlayarak, balık zevkinizi ikiye katlayabilirsiniz.

Balık Türüne Göre Fly Fishing Kamış Seçimi

Farklı balık türleri, farklı büyüklüklerde ve davranışlarda olabilir, bu nedenle fly fishing kamışı seçerken hedeflediğiniz balık türünü de göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. İşte farklı balık türleri için fly fishing kamışı seçerken dikkate almanız gereken bazı faktörler;

  • Kamışın Ağırlık Sınıfı (Weight Class): Hedeflediğiniz balık türünün ağırlığına uygun bir kamış seçimi yaptığınızdan emin olmalısınız .Bunun için daha büyük balıklar için daha yüksek ağırlık sınıfına sahip sinek balıkçılığı kamışları tercih edilirken, daha küçük balıklar için daha hafif fly avı kamışları tercih edilmelidir.
  • Kamış Uzunluğu: Fly fishing tekniğinde balık türüne göre kamış uzunluğunu seçiminde bulunurken, büyük ve savaşçı balıklar için genellikle daha uzun kamışlar seçmelisiniz. Eğer daha küçük bir balık avlamayı istiyorsanız küçük fly avı kamışları tercih edilmeldir.
  • Aksiyon ve Esneklik Sinek oltacılığında kamış seçimi yaparken bir diğer dikkat etmeniz gereken şey,  balık türünün davranışına bağlı olarak kamışın aksiyon ve esnekliğidir. Bu durumda Savaşçı balıklar için daha sert aksiyonlu fly avı kamışlar tercih edilebilir iken, daha hassas balıklar için daha yavaş aksiyonlu fly avı kamışları uygun olabilmektedir.
  • Savaş Gücü: Büyük ve savaşçı balıkların direncini kırmak ve kontrol altına almak için fly avında daha güçlü ve tutumu kolay kamışlar tercih edilmelidir. Bu tür kamışlar ile balıkların hızlı hareketleriyle başa çıkmak oldukça kolaydır. Bunun yanı sıra sinek oltacılığı tekniğini daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Sinek Oltacılığı İçin Yem Seçimi

Sinek oltacılığı (fly fishing) için doğru yem  seçimi, başarılı bir fly fishing avı yapmanın önemli bir parçasıdır. Yem seçimi yaparken balık türü, avlanma bölgesi, mevsim ve su koşulları gibi faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. İşte sinek oltacılığında yem (sinek) seçerken tercihte bulunmanız gereken yemler şu şekildedir;

Dry Fly Sahte Yemler

Dry fly (kuru sinek), su yüzeyinde yüzen ve balık avı için kullanılan sahte yem türüdür. Bu tür sahte yemler, balıkların su yüzeyinde avladığı böcekleri taklit etmek için tasarlanmış olup, genel olarak tatlı sularda kusursuz sonuçlar vermektedir.  Dry fly yemleri, özellikle yüzey balıklarını yakalamak için etkili olmaktadır.

Wet Fly Sahte Yemler

Wet fly (yaş sinek), su altında hareket eden ve flying balık avı için kullanılan sahte yem türüdür. Bu tür yemler genellikle su altında bulunan böcek larvalarını, solucanları veya diğer yemleri taklit etmek için tasarlanmıştır. Wet fly sahte yemler, genellikle suyun altında daha derinlerde aktif olarak avlanan balıklar için kullanılır. 

Nymphs Sahte Yemler

Nymphs (nimfler), sahte yemler arasında çok fazla popüler olan bir türdür. Oldukça tercih edilen bu yemler, genel manada su altındaki böceklerin larva evrelerini taklit etmektedir. Bu nedenden dolayı Nimfler, genellikle suyun altında yaşayan balık türleri için etkili olan ve balıkların beslenme alışkanlıklarını yakalama amacı taşıyan fly avı yemlerdir

Streamer Sahte Yemler

Streamerlar olarak bilinen sahte yemler, su yüzeyinin altında hareket eden ve büyük balıkları avlamaya yönelik tercih edilen sahte yem türüdür. Bu tür sahte yemler, minnow balıkları, yavru balıklar veya diğer büyük yemleri taklit etmek amacıyla tasarlanmış olup, genellikle büyük tatlı su balıklarını avlamaya yönelik tercih eilmektedir.

Poppers Sahte Yemler

Son dönemlerde adından sıklıkla bahsettiren Poppers sahte yemler, su yüzeyinde yüzen ve balık avı için kullanılan özel sahte flying yemlerindendir. Kullanım açısından oldukça kolaylık sağlayan poppers yemleri,  su yüzeyinde çalkalama ve sıçratma hareketleri ile balıkların ilgisini çekmektedir. Böylelikle yüzey balıklarını kolaylıkla avlanmasını sağlar. 

Sinek Balıkçılığı İçin Misina Seçimi

Sinek balıkçılığı (fly fishing) için göz önünde bulundurulması gereken bir diğer etkende misinalardır. Fly fishing tekniğinde önemli olan misinalar, doğru seçildiği takdirde, hedeflediğiniz balığı daha kolay bir şekilde yakalayabilirsiniz.Sinek balıkçılığında  Misina (leader) seçimi yaparken mutlaka balık türünü, avlanma bölgesini, su koşullarını ve kullanılan sinek türü gibi faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Bu konuda sizin için en doğru misina seçimini aşağıda sizin için listeledik.

  • TT (Triangle Taper)

TT olarak bilinen Triangle taper misinalar, fly fishing kamışlarında yaygın olarak kullanılan özel bir misina  türüdür. Bu misina türleri genel olarak atış kolaylığı ve hassaslık sağlamak amacıyla  tercih edilmektedir. Balık avlarken oldukça kolaylık sağlayan Triangle Taper misinalar,konik tasarımı sayesinde daha hassas atışlar yapmanızı sağlar. Böylelikle balıkları misinaya daha hızlı gelebilir. Ayrıca kusursuz bir denge profili sunan misinalar sinek balıkçılığı için oldukça uygundur.

  • DT (Double Taper)

Double Taper (DT) misinalar, fly fishing kamışlarında kullanılan ve genellikle geleneksel tarzda avlanmayı tercih eden balıkçılar arasında popüler olan bir misina tasarımıdır. Bu misina türü, uç kısımları genişleyen ve her iki ucunda da koni şeklinde olan bir tasarıma sahiptir. Böylelikle avlanmada kolaylık sağlamaktadır. Sinek balıkçılığında kolaylık sağlayan Double Taper misinalar, Hem başlangıç seviyesindeki balıkçılar hem de deneyimli fly fishing tercih eden balıkçılar  tarafından tercih edilmektedir.

  • WFS (Weight Forward Sinking)

Son dönemde adından sıkça söz ettiren WTS misinalar, su yüzeyinden batan ve su altında hareket eden sahte yemler için özel olarak geliştirilmiştir. Özel tasarıma sahip olan Weight Forward Sinking misinalar, aynı zamanda misinanın daha hızlı suya dalmasını sağlayarak, balıkların daha kolay avlanmasına olanak tanır. 

Sinek Balıkçılığı İçin Ürün Önerileri

 

Sinek Balıkçılığı için Misina Önerisi

https://www.turanlaroutdoor.com/albastar-zero-100-fluorocarbon-misina

https://www.turanlaroutdoor.com/kali-kunnan-surf-tapered-leaders-misina-red-018mm-0.57mm

https://www.turanlaroutdoor.com/bando-superline-100-fluorocarbon-misina

https://www.turanlaroutdoor.com/okuma-shotai-fluorocarbon-75-mt

https://www.turanlaroutdoor.com/savage-gear-semi-soft-fluorocarbon-lrf-30-m-clear-11209

Sinek Balıkçılığı İçin Olta Kamışı Önerisi

https://www.turanlaroutdoor.com/albastar-3700-tele-spin-olta-kamisi

https://www.turanlaroutdoor.com/dam-yagi-ultra-light-jig-2.25-m-3-15-gr-2-parca-jig-kamisi

https://www.turanlaroutdoor.com/savage-gear-salt-ccs-97-290cm-2-parca-spin-kamisi

https://www.turanlaroutdoor.com/albastar-arcadia-telespin-3370-spin-olta-kamisi

https://www.turanlaroutdoor.com/savage-gear-browser-ccs-96-279cm-7-23g-2-parca

Sıkça Sorulan Sorular

 
Balıkçılıkta surf ne demek?
Balıkçılıkta surf, olta ucunun kıyıdan uzağa doğru atılmasıyla yapılan avlanma tarzını ifade eder. Surf balıkçılığında kurşunların kıyıdan en uzağa doğru atılması hedeflenir.
Surf olta ile hangi balık tutulur?
Surf olta ile çipura ve levrek tutulur.
Surf olta kamışı ne demek?
Surf olta kamışı, surf balıkçılığı için özel olarak üretilen ekipmanlardır.
Fly Balıkçılığının Amacı Nedir?
Fly balıkçılığı, geleneksel olta balıkçılığından farklı bir teknik ve yaklaşım gerektiren özel bir balıkçılık türüdür. Bu balıkçılık türünün genel amacı, doğal sinek ve böceklerin davranışlarını taklit ederek, balıkları kolay ve hızlı bir şekilde avlamaktır.
Fly Balıkçılığı Zor Mu?
Sinek oltacılığı olarak da bilinen bu avlanma stili sanılanın aksine oldukça kolaydır. Fakat sabır gerektiren bir tekniktir. Bu teknik pratik yaparak ve zaman içerisinde deneyim kazanarak kolaylıkla yapabileceğiniz bir tekniktir.
Tuzlu Su Fly Balıkçılığı İçin Hangi Yem Kullanılır?
Fly balıkçılık türünde, tuzlu suya özgü balık türlerini hedeflemek için çeşitli yapay sinekler kullanılır. Tuzlu su fly balıkçılığı için yaygın olarak kullanılan bazı yem türleri; deceiver sinek, clouser minnow sinek, lefty's deceiver, gurgler sinek ve popperslerdir.
Dry Fly ile Wet Fly Arasındaki Fark Nedir?
Dry Fly (Kuru Sinek) ve Wet Fly (Yaş Sinek) arasındaki temel fark, bu iki tür balık avlama sunumu şeklidir. Bu fark, balıkçıların su yüzeyinde veya su altında hangi tür balığı avlayacaklarına göre değişmektedir. Bu nedenle, yem seçimi balık türüne bağlı olarak tercih edilen bir seçenektir. Örneğin, dry fly daha çok su yüzeyindeki balıkları avlamak için tercih edilirken, wet fly ise su altındaki balıkları avlamak için tercih edilmektedir.
Etiketler: fly-fishing
Ağustos 28, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı