Kamp Çadırı Nasıl Kurulmalıdır? En İyi Rehber

kamp çadırı

Akşam yaklaştıkça hava soğuyacak, rüzgar esecek ve siz hala kamptasınız. Umarım çadır kurmayı biliyorsundur. Kamp gezinize çıkmadan önce kendinizi kamp hayatının zorluklarına hazırlamalı ve gereksiz çabalarla zaman kaybetmekten kaçınmalısınız.

 

Çadırınızı kurmak için doğru yeri seçmek ve nasıl bir araya getireceğiniz, en iyi rehberimizdeki size öğrettiğimiz birçok şeyden sadece birkaçı. Çadır kurma deneyiminizin daha keyifli olması için yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Kamp Çadırı Kurulacak Alanı Netleştirin

Kamp çadırı nasıl kurulur veya en iyi kamp yeri nasıl ayarlanabilir diye soracak olursanız bunun için sizlere en iyi rehberi hazırladık. Bunlar;

 

*  Uygun bir kamp alanı seçmeniz gerekmektedir. Çadırınızı kurabileceğiniz kadar geniş bir alan seçmelisiniz. Halka açık bir alanda veya milli parktaysanız, size tahsis edilen kamp alanında olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Asla özel mülkte izinsiz kamp yapmayın ve tüm yerel kamp yasalarına kesinlikle uyun.

*  Tarlada düz bir yüzey bulunur. Taşları, dalları ve farklı kalıntıları çıkarın. Çam ağaçlarıyla dolu bir bölgede kamp yapacaksanız, uygun aletlerle çam iğnelerini temizleyin. Çünkü çam iğneleri çadırınıza zarar verebilir. Meydana gelen hasar yağmurlu havalarda su birikmesine neden olabilir. Çadır zemini düz veya çevreden yüksek seviyede kurulmalıdır.

*  Rüzgar yönünü çadır kurulumunda göz önünde bulundurun. Çadırınızı rüzgardan etkilenmeyecek bir yere kurun. Bu nedenle çadırınız kapıdan rüzgarı yakalayamayacak ve içeriden gelen basınç nedeniyle direklere baskı yapmayacaktır.

*  Ağaçlara yakın kamp alanları rüzgarın şiddetini belirli oranda azaltmaktadır. Derenin bataklık yataklarında kamp yapmak harika bir fikir gibi görünebilir, ancak öngörülemeyen bir selin ne zaman olacağını asla bilemezsiniz.

*  Güneşin nerede doğacağı dikkat etmeniz gereken hususlar arasında yer almaktadır. Öğlene kadar uyuyacak olursanız, güneş doğrudan üzerinize doğacağından, iyi uyanamazsınız. Sıcak yaz günlerinde çadırın içi çok sıcak olmaktadır. Şayet çadırınızı sabah güneşinin geldiği yerlere kurarsanız, sıcaklarla sorun yaşayabilirsiniz. Güzel bir çadır yerleşimi ile sabah gölgesini alabilirsiniz.

*  Çadırınızı ihtiyaçlarınıza uygun bir biçimde düzenlemelisiniz. Uyuyacağınız alanını yemek ve ihtiyaç alanlarından uzak bölümlerde kurulum yapın. Kampınızda ateş varsa, çadırı biraz uzağa yerleştirerek alevlerin çadırınıza ulaşmadığından emin olun. Uyumadan evvel yaktığınız ateş varsa, mutlaka söndürün.

 

Kamp Çadırı Kurulumu Nasıl Olmalıdır?

Kamp çadırı kurulumu için bazı evreleri uygulamanız gerekir. Uygulanacak olan evreler ise;

*  Çadır kurulumuna başlamadan evvel zemine muşamba serebilirsiniz. Dış mekan çadırı kurarken, nemden korunmak için zemin ile çadır zemini arasına bir bariyer yerleştirmek gerekir. Çadırınızın herhangi bir parçasının dışarı taşmasını istemiyorsanız, ebatlarını küçültün. Yağmur yağarsa toplanan yağmur suları çadırınızın altında toplanır. Bunu önlemek için çadırınızın kenarlarını içeriye doğru açın ve yere koyun.

*  Çadırın bütün bileşenleri birleştirilmelidir. Modern çadır çeşitlerinde hafif naylon, çadır köşeleri ve kazıklar yer almaktadır. Eski ordu türü çadır çeşitlerinde genel olarak daha karmaşık köşeler ve kumaş kaplamalar mevcuttur. Kurulum esnasında çadırın kendisine ve direklerine gereksinim duyulmaktadır. Çadırın ve direklerin birleştirmenin şekli genellikle aynı olmaktadır.

*  Çadırı muşambanın üstüne koyabilirsiniz. Çadırın alt bölümünü bulun ve alt tarafı havaya dönük biçimde tutun. Çadır pencerelerini ve kapısını karşı karşıya olacak formatta düzenleyin. Daha sonra ise duvarları düzleştirebilirsiniz. Çadır köşelerine de dikkat etmeniz gerekmektedir.

*  Çadır köşelerini birbiri ile bağlayabilirsiniz. Çadır modellerine uygun olarak şekilde halatlar ile bağlanabilirler. Ancak önceden numaralandırılmış çeşitlerde bulunmaktadır. Bu türdeki çadırları kendiniz bağlayabilirsiniz. Sonra çadır köşelerini de bir araya getirebilirsiniz.

*  Çadır kurulumuna çadırdaki karşılık gelen kanıtlara çadır direklerini yerleşim yaparak devam edebilirsiniz. Çadırların büyük bir kısmında temel çerçeveyi meydana getirecek bir X oluşturmak için birbirini kesen iki adet çadır direği bulunmaktadır.

*  Direkleri çadıra sığdırabilmek için direği çadırın üst bölümündeki minik kanatlardan geçirin. Bunun yanı sıra çadırın üst kısmına plastik klipsler takabilirsiniz. Çadır kurulumu için yazılmış talimatları uygulayabilirsiniz. Talimatlarda köşelerin nasıl birleştirileceği belirtilmektedir. Çadırların köşe birleşimi değişik şekilde olabilmektedir.

*  Çadırı kaldırmak için eş zamanlı çalışma gerekir. Bundan dolayı kaldırma için size yardımcı olması için birileri gerekebilir. İki adet direği de bağlantı yerinden geçirdikten sonra bükme yaparak sağlam duruma dönüştürün. Çadırların bazısı için biraz gevşetilmeye yapılabilir. Köşeleri kare şeklinde ayırabilirsiniz. Bunu yaparken köşelerin sağlam durmasına özen gösterin.

*  Çadırı zemine yatırın. Minder üstünde çadır kare şeklini aldığında bırakın. Sonra metal kazıkları köşelerde bulunan zeminlerin altındaki kanatlar kıyısınca oturtun ve sağlam hale dönüştürün. Kayalık ya da sert bir zeminde çadır kurulumu yapıyorsanız bir çekiçten yararlanabilirsiniz.

 

Etiketler: kamp
Ekim 11, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı