Levrek Balığı ve Avlama Teknikleri

levrek-baligi-avlama-teknikleri

Levrek Balığı Nasıl Avlanır?

Serranidae familyasından olan levrek oldukça kurnaz bir balıktır. Bu yüzden levrek avı ustalık gerektiren bir balıkçılıktır. Yaz aylarında Karadeniz bölgesinde, sonbahar ve ilkbahar aylarında ise Marmara bölgesinde mevsimsel olarak bulunan levrek, yakalanması en zor balıklardan biridir. Bunun nedeni özel ağlar ve balık avlama teknikleri gerektirmesidir. Levrek balıkçılığı için en ideal saatler ise gün ağarırıken ya da güneş batışının hemen ardıdır.

Levrek Balığı Avlama

Oldukça lezzetli olan levrek balığı Türkiye’deki balıkçıların ana hedefleri arasında yer almaktadır. Levrek sürüleri genellikle sığ, akarsu ağızlarında, kayalık alanlarda ve kuytu yerlerde gezinirler. Özellikle kış aylarında yere çok yakın durup hareketsiz bir şekilde kalabilirler. Marmara ve Karadeniz’de 15 kiloya kadar levrek balıklarını bulmak mümkündür. Ege ve Akdeniz bölgelerinde levrek balığının ağırlığı 20 kiloya kadar ulaşabilmektedir. En lezzetli levrek balığı ise 1-2 kg arasındadır.

Levrek Balığının Avlanma Teknikleri

Levrek avı her yaştan balıkçı için keyifli ve heyecanlı bir aktivitedir. Balık avından en yüksek verimi alabilmek için levreklerin belirli teknik ve ekipmanlarla yapılması gerekir. Sıklıkla kullanılan levrek balığı av yöntemleri ise şu şekildedir:

Dip sürütmesi, levrek avında yaygın olarak kullanılan tekniktir. Profesyonel balıkçılar için uygundur.

Jigging ile yemler suların altına indirilir ve hızlı hareketlerle levrekler avlanır.

Trolling avında levrekler tekneden ağ yardımıyla tutulur. Genellikle ticari amaçlar ve profesyonel balıkçılar tarafından tercih edilir.

 

Dip Sürütmesi ile Levrek Avı

Dip sürütmesi ile levrek avcılığı, balıkçılıkta en çok tercih edilen yöntemdir. Bu yöntemde denizin dibindeki levrekler hedeflenir. Tekne ilerlerken misina suyun dibinde sürüklenir ve levreklerin ilgisi çekilir. Karides genellikle dip sıyırmada yem olarak kullanılır. Özellikle canlı karidesler levrek avının başarısını artırır.

Levrek Balık Avı için Yem Seçimi Nasıl Olmalı?

Levrek balık türü yakalanırken en yaygın olarak sahte yemle balık avı kullanılır. Sahte yemler, canlı balık görünümündedir. Sahte yemlerin ses çıkarması levrek avında çok avantaj sağlamaktadır. Gerçek bir balığı anımsatan sahte yemleri gören levrek balıkları onu izlemektedir. İzlerken ağlara takılan levrekler kolaylıkla yakalanır. Levrek balıkçılığında sıklıkla kullanılan ve balıkların en sevdiği yemler şunlardır:

Pisi

Gelincik

Dil balığı

Kraça

Aterina

Sardalya

İlarya

Karides

Sübye

Levrek Avı için Takım Tavsiyeleri

Levrek avcılığı için doğru ekipman seçimi başarılı bir balıkçılığın temelidir.  Özel levrek teknikleri ve ekipmanları ile kolayca dilediğiniz boyuttaki balığı avlayabilmeniz mümkündür. İşte balıkçılıkta kullanabileceğiniz levrek avı takım tavsiyeleri:

Levrek Balığı ve Avlama Teknikleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Levrek; karides, ispari, dil balığı ve ilarya gibi yemleri sever.

Boru kurduna genellikle levrek gelir.

Levrek tüm yıl tüketilebilen bir balık olmasına rağmen en lezzetli zamanları Ekim ve Kasım ayları olarak bilinir.

Levrek sular serinlemeye başladığında kıyıya doğru gelir.

Etiketler: levrek-baligi-ve-avlama-teknikleri
Ekim 13, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı