Sazan Hangi Ayda Oltaya Vurur?

sazan avı

Son derece hassas koku alabilme duyusuna sahip olan sazanlar hangi ayda avlanmalıdır? Sazanları avlarken dikkat etmeniz gereken kurallar vardır. Ayrıca sazan avına belli aylarda ve belli hava şartları altında çıkılmalıdır. Rüzgarlı bir havada, rüzgar yönü ve şiddeti sazanların beslemelerini olumlu ve olumsuz yönde etkilemektedir. Rüzgarın etki etmiş olduğu hareket ile göl tabanında oluşan hareketlilik bazı besin maddelerini içerisinde çözümlemektedir. İyi derecede koku alabilme yeteneğine sahip olan sazanlar bu sayede beslenmek amacı ile hemen hareket geçerler.

Ayrıca oluşan rüzgar sayesinde kıyı kenarlarında balıkçıların bıraktığı yemler oluşan dalgalar ile su içerisine girerek sazanların beslenmesini sağlamaktadır. Bu sayede sazanlar kıyıya yakınlaşarak bu bölgelerde beslenirler. Sazan avı sırasında avcılar kıyıya yakın yerlere oltayı atarlarsa eğer başarılı bir sazan avı gerçekleştirmiş olurlar. Rüzgar dursa bile sazanlar bir süre daha kıyı bölgesinde beslenmelerine devam etmektedir.

Kıyıya yaklaşan sazanları avlamak için balık avcıları kıyı bölgesinde beklerken sessizliğini korumaları gerekmektedir. Sazanlar uyanık balık türleri arasında yer aldıkları için oluşan herhangi bir seste bölgeden kaçarak uzaklaşırlar. Bu nedenle av sırasında avcıların dikkatli ve sessiz olması önemlidir.

Rüzgarın sazanları olumsuz yönde etkilemesinin nedeni, çok şiddetli rüzgarlarda kıyı bölgesinde oluşan dalga nedeni ile sazanlar beslenme sırasında sıkıntı yaşamaktadır. Oluşan kuvvetli dalga nedeni ile sazanlar beslenirken çok fazla efor sarf edeceği için sazanlar genellikle bu durumlarda beslenmeye çıkmazlar. Kuvvetli dalgaların yerine sakin bir gölde hafif rüzgarlı bir havada sazan avına çıkabilirsiniz. Sazan avı için avcıların bu durumu dikkate alması oldukça önemlidir.

Etiketler: sazan
Mayıs 10, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı