Sazan Oltası Nasıl Olmalı?

sazan oltası

Sazan balık avına çıkmak isteyen bir amatör balıkçı elinde en fazla dört adet olta takımı bulundurmalıdır. Sazan avı yaparken olta ucundaki iğne sayısı en fazla üç olmalıdır. Sazan balık avında sualtı tüfeği, zıpkın, pinter, parakete ve sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır.

Sazan avında sazanın minimum 40 santimetre olması ve günlük en fazla 5 adet tutulması gerekir. Ayrıca sazan avcılığında olta bırakma yasaktır. Ayrıca yemlik uzatma ağı dışında kullanılan sürütme, çevirme, serpme ve benzeri gibi tuzaklar yasaktır. Ayrıca av sırasında kullanılan her türlü patlayıcı, uyuşturucu, uyarıcı maddeler, sönmemiş kireç ve balık otu gibi malzemelerin kullanımı ve av mahallinde bulundurulması yasaktır.

Türkiye’de beş ya da altı sazan çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde doğal bir tür olarak kabul edilmeyen İsrail sazanı ekolojik dengeye zarar verdiğinden dolayı sıraladığımız av yasakları bu balık türü için geçerli değildir. Sazan balık avı sessiz sakin olan yerlerde yapılmalıdır. Özellikle akarsuların göle dönüşmüş olan yerlerinde sazan balığına sıkça rastlayabilirsiniz.

Avlanması çok zor olan sazan balığı oldukça kurnaz ve uyanık bir balık türüdür. Ortamda çıkabilecek en ufak sesi duyup bulunduğu ortamı anında terk edebilir. Bu nedenle av malzemelerinizin kamuflajlı olması size avantaj sağlayacaktır. Ayrıca av sırasında mümkün olduğunda ses çıkarmadan avınızı beklemeniz gerekmektedir. Sazan balık avı uzun süren bir balık avıdır. Bu nedenle sazan avında genellikle bir ya da iki gece konaklama yapılmaktadır. Sazan avına çıkan bir avcı yanında mutlaka uyku tulumu ve çadır malzemelerini bulundurması gerekmektedir.

Sazan avında beyaz iğneler tercih edilmemektedir. Genellikle tercih edilen iğne tipleri bronz veya siyah olanlardır. Ayrıca sazan avına özel olarak üretilen Affinity, sazan avında kullanılabilecek en üst düzey bir makinedir. Ayrıca sazan avında kullanılan kamış türü de yine sazan avına özel olarak üretilen balıkçıların sıkça kullandığı 3 parçadan oluşan Albastar Carpion 2911360  Sazan ya da Albastar Carpion 2911 Sazan 390 isimli makinelerdir.

Etiketler: sazan
Haziran 02, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı