Tatlı Su Balık Avı Malzeme Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Tatlı Su Balık Avı Malzeme Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Balıkçılık pek çok kişinin hobi olarak tercih ettiği aktivetelerden biridir..Farklı sularda farklı teknikler kullanılarak gerçekleştirilen balık avında seçeceğiniz balık avı malzemeleri de fazlasıyla önemlidir. Balık avının gerçekleştirildiği alanlardan biri de tatlı sulardır. Peki balık avı malzemeleri balık avının gerçekleştiği alana göre neden değişiklik gösterir? Tatlı sularda hangi balık avı gerçekleştirilir? Tatlı su balık avında hangi yemi tercih etmeliyim? Hangi olta kamışı tatlı su balıkçılığı için uygundur? gibi pek çok sorunun yanıtını blog yazımızda bulabilirsiniz.

Gelin hep birlikte ilk olarak tatlı su balıkçılığının ne olduğunu ve nasıl yapıldığını öğrenelim. 

Tatlı Su Balıkçılığı Nedir? Nasıl Yapılır?

Tatlı su balıkçılığı; göl, nehir, dere gibi su kaynaklarında gerçekleşen balık avcılığı çeşididir. Hobi olarak ya da profesyonel olarak gerçekleştirilen tatlı su balıkçılığında kullanılan balık tutma teknikleri yer almaktadır. Bu tekniklere örnek verecek olursak; Spin, Lrf, tekne, fly fishing balık avı yöntemlerini örnek verebiliriz. Tatlı su balık avı yapabileceğiniz bu teknikleri gelin beraber tanıyalım.

  • Rıhtım Balıkçılığı 

İskele balıkçılığı olarak da bilinen rıhtım balıkçılığı, tekne ya da bot olmadan da balık avı gerçekleştirebileceğiniz balık avı tekniği çeşididir. İskele balıkçılığı, olta balıkçılarına balık açısından zengin sulara kolay erişim sağladığı ve genellikle bir tekne gerektirmediği için popüler bir aktivitedir.

  • Tekne Balıkçılığı

Olta balıkçılığı veya spor balıkçılığı olarak da bilinen tekne balıkçılığı; ister küçük bir bot ister daha büyük bir balıkçı teknesi olsun, bir tekneden balık tutmayı içeren balık avı tekniği çeşididir. Tekne balıkçılığı, olta balıkçılarına kıyıdan ulaşılamayan daha derin ve daha uzak balık tutma yerlerine erişme fırsatı sunar.

  • Fly Fishing (Sinek Balıkçılığı)

Fly fishing (sinek balıkçılığı), tatlı sularda balık avı gerçekleştirmek için genel olarak sinek gibi görünen yapay ve haif yem kullanılarak gerçekleştirilen balık avı tekniğidir.

Tatlı Su Balık Avı için En Doğru Zaman Hangisidir?

Mevsimler balık avını etkiler. Sıcaklık değişimlerinin etkili olduğu balık avında hangi mevsimde balığa çıktığınız aldığınız performansı da etkileyecektir. Mevsimlerin balık avını etkilemesinin nedeni ise balıkların beslenme alışkanlıkları veya yem alma kapasiteleri su sıcaklığı faktörüyle doğrudan ilişkili olmasından kaynaklanır. Su sıcaklığı düştüğünde balığın türüne de bağlı olarak vücut aktivitesi azalıyor ve bazen aylarca hiç yem almadan yaşayabiliyor.

Tatlı su balık avı için en doğru zaman balık türüne ve balık avının nerede yapıldığına göre değişiklik gösterir. Peki tatlı su balıkları nelerdir? Hangi tatlı su balığını nerede avlayabilirim? Bu balıkları avlamak için en doğru zaman hangisidir?

Tatlı Su Balıkçılığı Nerelerde Yapılır?

Tatlı su balık avını gerçekleştirebileceğiniz alanları size şu şekilde söyleyebiliriz:

Göller: Büyük ve küçük göller, durgun sulardan akan nehirlere kadar çeşitli balık türleri ve balıkçılık fırsatları sunar.

Nehirler: Nehirler, balıkların davranışını etkileyen farklı mevsimler ve su seviyeleri ile sürekli değişen bir balıkçılık deneyimi sunar.

Göletler: Göletler, parklarda, golf sahalarında ve diğer dinlenme alanlarında bulunabilen insan yapımı su kütleleridir. Genellikle iyi balık populasyonlarında sahiptirler ve güneş balığı, levrek ve yayın balığı yakalamak için iyi bir yer olabilirler.

Rezervuarlar: Rezervuarlar, bir nehre baraj yapılarak oluşturulan yapay göllerdir. Tatlı su balık avının gerçekleştirildiği diğer alanlardan bir tanesidir.

Peki bu alanlarda hangi balıkları avlayabilirim? Tatlı sularda olan balık çeşitleri nelerdir?

Tatlı Suda Hangi Balıklar Yetişir?

Tatlı suda birçok farklı balık türü bulunabilir:

  • Levrek 
  • Yayın balığı 
  • Alabalık
  • Sazan
  • Kefal 
  • Levrek
  • Turna

Bunlar tatlı suda bulunabilen birçok türün sadece birkaç örneğidir. Belirli bir su kütlesinde bulunan belirli balık türleri; su sıcaklığı, derinlik gibi bir dizi faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir.

Tatlı Su Balık Avında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tatlı su balıkçılığını gerçekleştirirken için bazı adımları takip etmeniz gereklidir. Bu adımlar şu şekildedir:

  1. Nerede Balık Avı gerçekleştireceğinize Karar Verin! 
  2. Avı Gerçekleştireceğiniz Doğru Zamanı Bulun!
  3. Doğru Balık Avı Malzemesi Seçiminde Bulunun!

Tatlı Su Balık Avında Balık Avı Malzemeleri Tercihi Nasıl Olmalıdır?

Tatlı su balık avından maksimum verimi alabilmek için satın alacağınız balık avı malzemesi tercihi fazlasıyla önemlidir. Oltadan, makineye, makineden yeme kadar pek çok balık avı ekipmanı sizin daha iyi bir deneyim kazanmanıza olanak tanır.

Tatlı Su Balık Avı için En İyi Balık Avı Malzemeleri Listesi

  • Küçük balık yakalamak için mutlaka 1,2–1,7 m uzunluğundaki oltaları tercih edin.

Balık yakalarken tercihiniz küçük balıklardan yanaysa unutmamanız gereken en önemli şey, ideal boyuttaki olta makinelerini tercih etmektir. Böylelikle dilediğiniz küçük boyuttaki balığı daha rahat yakalayabilirsiniz. 

  • Daha büyük boyuttaki balıklar için 5–8,5 fit (1,5–2,6 m) uzunluğundaki olta seçimleri ideal olacaktır.

Uzun boyuttaki balıkları yakalamak birçoğumuzun istediği şeydir. Fakat bunun için önemli olan doğru ekipmanı seçmektir. Büyük balık avlamak için ideal olta makinası boyutu 5–8,5 fit’lik (1,5–2,6 m) olta makineleridir. Kamışa daha fazla esneklik kazandırmak içinde, fiberglas veya grafitten yapılmış olta kamışları kullanılmalıdır. 

  • Uzak mesafedeki balıklar için kesinlikle yem döküm makarası kullanmayı ihmal etmeyin

Açık ve derin denizlerde balık avladığınızı varsayarsak, ihmal edilmemesi gereken bir diğer şey ise yem döküm makarasıdır. Yem döküm makarası kullanmak her açıdan size kolaylık sağlayacaktır. Daha uzak kısımlara dökmüş olduğunuz yemler sayesinde, daha fazla balık yakalama ihtimaliniz olacaktır.

  • Hafif yemler için açık ve kapalı kefaret makarası kullanmayı unutmayın.

Balık avlarken ergonomik açıdan size rahatlık ve kolaylık sağlaması için krank kolunun dönmesini engelleyecek, çevirme kolu kullanmanızı öneririz. Bu sebeple açık veya kapalı kefalet makarası satın almalısınız.

  • Balıkları kolaylıkla yakalamak için canlı ve yapay yem kullanın.

Balıkları daha hızlı ve kolay yakalamak için kesinlikle canlı veya yapay yem kullanmalısınız. Bu sebeple iplikçikler, jigler, çıtçıtlar, sinekler ve kaşıklar gibi daha rahat balık avlayacağınız balık yemleri tercih etmelisiniz.

  • Tüm balık avı malzemelerini bir arada tutmak için mutlaka balık avı malzemesi takım çantası kullanın.

Balık oltanızı, yemlerinizi ve kamışlarınmızı tek bir düzende saklaya bilmeniz için balık avı takım çantası kullanmanız sizin için faydalı olabilir.Hem olası karmaşanın önüne geçer hemde balık avı malzemelerinin yıpranmasını engeller.

Tatlı Su Balık Avı için En İyi Olta Kamışları

Tatlı Su Balık Avı için En İyi Olta Makineleri

Tatlı Su Balık Avı için En İyi Misina İpler

Tatlı Su Balık Avı için En İyi İğneler

Tatlı sularda gerçekleştireceğiniz balık avından maksimum verim almanız için balık avı malzemesi özellikle olta kamışı oldukça önemlidir. Yazımızda tatlı su balıkçılığına dair bilgilere yer verirken aynı zamanda tatlı su balık avında balık avı malzeme seçimine odaklandık. Sizin için tatlı su balık avında hangi balıkları avlayabilirim? Tatlı su balık avı için en doğru zaman hangisidir? Tatlı su balık avı malzemeleri nasıl olmalıdır? Tatlı su balık avı için ideal balık avı malzemeleri nelerdir? gibi sorularınızı cevaplayarak, tatlı suda doğru balık avı malzemeleri ile balık avı gerçekleştirmeniz için size rehberlik ettik. Turanlar Outdoor olarak en iyi markalarla, her balıkçılık tekniğine özel olarak üretilen tatlı su balık avı malzemelerini sitemiz üzerinden inceleyerek bulabilirsiniz.

Etiketler: tatlı su balıkçılığı
Mart 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı