Uyku Tulumu Seçimi Nasıl Yapılmalıdır? Dereceleri Nelerdir?

uyku tulumu seçimi

Uyku tulumları, doğa sporlarından hoşlananlar için hiç şüphesiz en önemli donanımlardan bir tanesidir. Uyku tulumu modellerinin işlevselliği, planlanan aktivitenin özelliğine göre farklılık göstermektedir. Tırmanış ya da trekking gibi doğa sporu yapanlar için uyku tulumunun hafif olması son derece önemlidir. Kamp yapmayı sevenler için de uyku tulumları vazgeçilmezdir.

 

Kamp için tercih edebileceğiniz uyku tulumu modelleri geniş, yumuşak ve konforlu tasarımları ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Sentetik ya da kaz tüyü gibi farklı materyaller kullanılarak üretilmiş olan uyku tulumları, ısı derecelerine göre sınıflandırılmaktadır.

 

Uyku tulumu seçimi yaparken en önemli kriter ise uyku tulumunun hangi mevsimlerde ya da hangi hava şartlarında kullanılır olmasıdır. Dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise uyku tulumunu kullanacak bireydir. Çünkü bayanların ve erkeklerin vücut ısısı ve üşüme noktaları birbirinden farklılık göstermektedir.

 

Uyku Tulumu Nasıl Seçilir?

Avrupa Standartları Enstitüsü tarafınca uyku tulumları modellerinin ısı dereceleri dört ana değer altında belirtilmiştir. Bunlar üst limit, konfor derecesi, alt limit ve ekstrem derecesidir. Belirtmiş olduğumuz değerler, uyku tulumu modelleri içinde bulunmaktadır. Uyku tulumu içerisinde yansıtılması, tulumun hangi ısı ölçümü ile uyumlu ollabileceğini göstermektedir.

 

Uyku tulumu ısı değerleri hesaplanırken birtakım koşulların sağlandığı varsayılmaktadır. Bireyin içlik giydiği, uyku tulumu ile zemin arasında izolasyon sağlandığı ve iklim şartlarına dayanıklı bir çadır içinde olduğu düşünülerek hesaplamalar yapılmaktadır.

 

Üst Limit, Tmax adı ile, Konfor Derecesi ise Tcomfort adı ile belirtilmektedir. Ayrıca alt limit Tlimit ve Ekstrem derecesi de Textreme uluslararası ısı ölçüm isimleri ile ifade edilmektedir. Her bir ısı derecesi standart kadın ve standart erkek ölçülerine göre değerlendirme yapılmaktadır. 

 

Üst Limit- Tmax Nedir?

Standart bireylerde başlık ve fermuar kapalı olmayacak şekildedir. Ayrıca kollar dışarıda uyku tulumu içerisinde çok fazla ısıda terlemeden uyuyabileceği ısı değerini ifade etmektedir.

 

Konfor- Tcomfort Nedir?

Standart bir birey de fermuar ve başlık kapalıdır. Bu şekilde uyku tulumu içerisinde rahat ve konforlu bir şekilde uyuyabileceği ısı derecesini göstermektedir.

 

Alt Limit- Tlimit Nedir?

Standart bir birey de ortalama 8 saat süresince, cenin pozisyonu olarak bilinen kıvrık vücut şekli ile uyanmadan uyuyabileceği ısı değerine alt limit denilmektedir.

 

Ekstrem- Textreme Nedir?

Standart bir birey de vücut ısısı 35 derecenin altına inmeden, hipotermi riski bulunmaksızın ortalama 6 saat uyuyabileceği ısı değerine Textreme denilmektedir. Textreme ısı sıcaklığında bölgesel donma riski olabilmektedir.

 

Uyku tulumu modelleri değişik ebat, birbirinden farklı materyal, değişik şekil ve ısı dereceleri ile üretim yapılmaktadır. Uyku tulumu seçimi yapmadan önce bütün bu kriterleri dikkate alarak tercih yapmak, en doğru uyku tulumunu satın almanızı sağlayacaktır.

Etiketler: uyku tulumu
Aralık 13, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı