Trolling Nedir? Trolling Nasıl Yapılır?

trolling-nedir-nasil-yapilir

Trolling Nedir? Trolling Nasıl Yapılır?

Trolling, balıkçılıkta en etkili yöntemler arasında yerini korumaktadır. İyi bir hazırlıkla trolling avında başarıyı yakalamak oldukça kolaydır. Denize açılarak yapılan trolling yöntemi amatör ve profesyonel balıkçılar için keyifli bir aktivitedir. Bu haftaki yazımızda ise trolling balık avının detaylarına değineceğiz. Keyifli okumalar dileriz.

Trolling Nedir?

Trolling, tekne hareket halindeyken yemlerin sabitlendiği bir balık tutma tekniğidir. Trolling tekniği sıklıkla pelajik balıkları avlamak için kullanılmaktadır. Deniz ve gölde yapılan trolling yönteminde balık sürülerinin dikkati fazla sayıda yem kullanılarak çekilir. Canlı ya da sahte yemler teknenin arka kısmına bağlanarak yüzdürülür ve balıkların hedefi haline getirilir.

Trolling Yöntemleri Nelerdir?

trolling-nedir

Sığ Trolling: Bu teknikte yemler su yüzeyine yakın yüzdürülerek avlanma sağlanır. Suyun derinliği sığ trolling için önemli değildir. 

Derin Trolling: Derin trolling tekniğinde suyun altında yüzen balıklar avlanır. Bu teknikte daldırıcı, liderler ve trol ağırlıkları önemli bir yere sahiptir.

Trolling Nasıl Yapılır? 

Trolling, olta takımının teknenin arkasına sabitlenmesi ile yapılır. Tekne hareket ederken yemler suyun içinde hareket eder ve balıklar yakalanır. Balıkçılar, bu teknikte birden fazla olta takımı kullanarak avlanmayı renklendirebilmektedir. Trolling yöntemi için avlanma yeri seçerken önemli olan teknenin rahat bir şekilde hareket edebileceği derinliği bulmaktır. Doğru derinliğe ulaşıldığında hedefteki balıklar kolaylıkla yakalanabilmektedir. 

Trolling Balık Avı Tekniği ile Hangi Balıklar Tutulur?

Trolling tekniğinde, açık sularda yüzen ve deniz tabanına yakın olmayan balık türleri avlanır. Mevsime ve suya göre değişmekle birlikte genel olarak trolling balık avı tekniği ile tutulan balıklar şu şekildedir:

  • Turna Balığı
  • Alabalık
  • Somon
  • Levrek
  • Çipura
  • Sardalya
  • Kılıçbalığı
  • Uskumru
  • Ton Balığı
  • Palamut

Trolling Avı Malzemeleri

Trolling avı için malzeme hazırlığı oldukça önemlidir. Tekne ile açılarak yapılan bu teknik iyi bir hazırlık gerektirir. Av sırasında gerekli olan her malzeme açılmadan önce dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir. Klasik balık avı için kullanılan malzemelerin yanı sıra yanınıza almanız gerekenler şu şekildedir: 

Outriggers (Payandalar): Payandalar, tekne hareket halindeyken ipin düzgün bir şekilde dolaşmasına imkan sağlayan direklerdir. 

Downrigger (Düşürücü): Downrigger, trolling yönteminde yemi istenilen alanda tutmak için kullanılan alettir. Bu cihaz ile farklı derinliklerde yüzen balıkların avlanması sağlanır. 

Trolling Olta Kamışı Nasıl Olmalı? 

Trolling avı için olta kamışı seçimi, hangi balık türünü hedeflediğinize göre değişmektedir. Ancak genel olarak trolling için jig kamışlar tercih edilir. Kamış seçiminde önemli olan aletin kalitesi ve sertliğidir. Trolling avında kamış hareket halindeki yemi tuttuğu için güçlü bir yapıya sahip olması gerekmektedir. 

Trolling Balık Avı için Olta Kamışı

Savage Gear SGS6 Slow Jigging 6'4''/1.93m Max 250 gr Tek Parça

https://www.turanlaroutdoor.com/savage-gear-sgs6-slow-jigging-641.93m-max-250-gr-tek-parca-10501

Daiwa Grandwave SJ 1.98M 180GR 2P Jig Olta Kamışı

https://www.turanlaroutdoor.com/daiwa-grandwave-sj-1.98m-180gr-2p-jig-olta-kamisi

Okuma Tesoro Slow Jiggıng-C 1,98 cm 80-240 gr Jig Kamışı

https://www.turanlaroutdoor.com/okuma-tesoro-slow-jigging-c-198-cm-80-240-gr-jig-kamisi

Trolling Olta Makinesi Nasıl Olmalı?

Trolling avı için makine seçimi önemlidir. Olta makinesinin gücü olta takımını rahatlıkla hareket ettirebilecek bir güce sahip olmalıdır. Balık avının en yüksek verimde yapılması için olta makinesinin performansının yüksek olmasına dikkat edilmelidir.

Trolling Balık Avı için Olta Makinesi 

Savage Gear SGS6 10000 FD 6+1BB Olta Makinesi

https://www.turanlaroutdoor.com/savage-gear-sgs6-10000-fd-61bb-olta-makinesi-10829

Shimano Nasci FC C3000 Olta Makinası

https://www.turanlaroutdoor.com/shimano-nasci-fc-c3000-olta-makinasi

Daiwa Lexa 4000 SH Olta Makinesi

https://www.turanlaroutdoor.com/daiwa-lexa-4000-sh-olta-makinesi-

Trolling Yemi Nasıl Olmalı?

Trolling balıkçılığında yem seçimi, hedeflenen balık türüne göre farklılaşmaktadır. Genellikle trolling için kaşık, yumuşak plastik, etekli ve krank yemleri tercih edilmektedir. Yapay ya da canlı yemler trolling için uygun yemlerdir ancak daha iyi sonuçlar için ikisini aynı anda kullanabilirsiniz.

Trolling Balık Avı için Yemler

Lucky John Basara 3D Soft Swim 3.5'' 8.89cm 8P Silikon Yem PG01

https://www.turanlaroutdoor.com/lucky-john-basara-3d-soft-swim-3.5-8.89cm-8p-silikon-yem

Nomura S3122 9.5 cm 5gr Suni Yem

https://www.turanlaroutdoor.com/nomura-s3122-9.5-cm-5gr-suni-yem

Fladen Dev Silikon Kalamar Fosforlu 30 cm

https://www.turanlaroutdoor.com/fladen-dev-silikon-kalamar-fosforlu-30-cm

Sıkça Sorulan Sorular

Hayır, trol balıkçılık ve trolling farklı balık avı teknikleridir. Trol balıkçılığı büyük ağ kullanılarak yapılmaktadır. Ticari balıkçılık için tercih edilir. Trolling ise daha çok amatör balıkçıların tercih ettiği yöntemdir.

Etiketler: Trolling Nedir?
Eylül 01, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı