Surf Avı Nedir? Surf Avı Nasıl Yapılır?

surf-avi-nedir

Bu haftaki yazımızı surf avı üzerine hazırladık. Balıkçıların, balık avında en sık kullandığı teknikler arasında yer alan surf avı hakkında detaylı bilgilere yazımızdan erişebilirsiniz. İyi okumalar dileriz. 

Surf Balıkçılığı Nedir? 

 

Surf balık avı, tuzlu ve tatlı sularda zorlu meralarda yapılan bir avlanma yöntemidir. Surf balıkçılığı, surf casting olarak da bilinmektedir. Kıyıdan balık avlama teknikleri arasında yer alır. Surf casting yönteminde balıklar, dalgalara karşı avlanır. Meraların orta kısımlarında yapılan surf balıkçılığı, Türkiye’deki balıkçılar tarafından sıklıkla kullanılan bir avlanma tarzıdır. 

Surf Balıkçılığı Nasıl Yapılır?

 

Surf balıkçılığın birçok tekniği bulunur. Balıkçı, el yatkınlığına, balık türüne ya da suyun durumuna göre dilediği teknik ile balık avlayabilir. Surf casting atış teknikleri ise şu şekilde sıralanabilir: 

Pendulum: Pendulum tekniğinde, surf olta kamışı ile havada 2-3 kez sarkaç hareketi yapılır ve olta en uzak noktaya fırlatılır. 

Off the Ground: Off the ground tekniğinde, kurşun arka tarafa oturtularak gerginleşme yapılır ve olta uzağa doğru fırlatılır. 

Overhead: Overhead tekniği kazma atışı olarak da bilinir. Olta kamışı havadayken baş üzerinden suya doğru atılır. Bu surf atışı genellikle sazan avcılığı için tercih edilir. 

Surf Ekipmanları ile Hangi Balıklar Tutulur?

 

Surf ekipmanlarıyla tutulan balıklar avlanılan meraya göre değişmektedir. Uzak mesafe atışlarda büyük balıklar tutmak da mümkündür. Surf balıkçılığında yaygın olarak tutulan balıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Çipura
  • Levrek
  • Mırmır
  • Karagöz 
  • Sargoz
 

Surf Avı İçin En İyi Ekipmanlar Nelerdir?

 

Surf avında kullanılacak ekipmanların özellikleri, avlanılacak meraya göre farklılık gösterir. Surf avı ekipmanları, Marmara Denizi ve Karadeniz’in hırçın dalgalarına karşı dayanıklı ve güçlü bir yapıda olmalıdır. Balık avı için temel olarak surf takımlarını; olta kamışı, olta makinesi ve misina oluşturur. Balık türüne uygun olarak da surf yemi alınması gerekir. Surf avı için en iyi ekipmanlar ise Turanlar Outdoor tarafından balıkçıların deneyimine sunulmaktadır.  

 

Doğru Surf Olta Kamışı Seçimi ve Özellikleri

 

Surf Casting Kamışı Nasıl Olmalıdır?

Surf casting için kamış seçimi balıkçılığın kalitesi açısından önemlidir. En iyi surf kamış boyu 4.30 m olarak kabul edilir. Surf kamışın karbon yapıda olması ise uzak mesafe atışları kolaylaştırır. Surf kamışları; teleskopik surf kamışı ve parçalı surf kamışı olarak ayrılır. Turanlar Outdoor tarafından satışa sunulan surf olta kamışları ise aşağıda verilmiştir. 

Surf kamışı hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz “Surf Olta Nasıl Olmalı?” ve “Surf Olta Ne İşe Yarar?” yazılarımızı okuyabilirsiniz.  

 

Surf Casting İçin Kamış Seçimi

 

Okuma Alaris Tele Surf 390 cm 100-200 gr Surf Kamışı

https://www.turanlaroutdoor.com/okuma-alaris-tele-surf-390-cm-100-200-gr-surf-kamisi1

Shimano SpeedMaster 425 BX-G Hybrid Tip Surf Olta Kamışı

https://www.turanlaroutdoor.com/shimano-speedmaster-425-bx-g-hybrid-tip-surf-olta-kamisi

Shimano Aerlex Surf Hybrid 4,25m 200g 3pc Low Rider Surf Kamış

https://www.turanlaroutdoor.com/shimano-aerlex-surf-hybrid-425m-200g-3pc-low-rider-surf-kamis-11056

Doğru Surf Olta Makinesi Seçimi ve Özellikleri

 

Surf Casting Makineleri Nasıl Olmalı?

Surf casting makineleri, büyük sarma kafasına ve geniş misina yayılma yüzeyine sahip olmalıdır. Uzun sarma koluna sahip surf olta makinesi, sarma işlemini kolaylaştırarak avlanma hızını artırır. Turanlar Outdoor tarafından satışa sunulan surf olta makinelerini inceleyebilir; size uygun surf casting makinesini sipariş verebilirsiniz. 

Surf Casting Makineleri

 

Shimano Beastmaster 10000 XB Olta Makinesi

https://www.turanlaroutdoor.com/shimano-beastmaster-10000-xb-olta-makinesi

Daiwa Shorecast 5000 B Olta Makinesi

https://www.turanlaroutdoor.com/daiwa-shorecast-5000-b-olta-makinesi

Okuma T-Rex TR-7000 ST 6+1 bb Olta Makinesi

https://www.turanlaroutdoor.com/okuma-t-rex-tr-7000-st-61-bb-olta-makinesi

Sıkça Sorulan Sorular

Surf, olta ucunun kıyıdan uzağa doğru atılmasıyla yapılan avlanma tarzını ifade eder. Surf balıkçılığında kurşunların kıyıdan en uzağa doğru atılması hedeflenir.

Surf olta ile çipura ve levrek tutulur.

Surf olta kamışı, surf balıkçılığı için özel olarak üretilen ekipmanlardır.

Surf olta avlanmanın yapıldığı meraya göre 3 metreden 6 metreye kadar atılır.

Surf kamışı parçalı ve teleskopik olarak ayrılır. Tatlı su ve göller için parçalı olta kamışı tercih edilirken; amatör surf balık avı için teleskopik kamış daha uygundur.

Surf avında en iyi surf kamış atar aralığı 50 - 75 gr’dır.

Surf avında tercih edilen surf misinası 0.10 mm ile 0.18mm aralığına sahiptir.

Etiketler: surf-avi
Ağustos 11, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı