İstavrit Nasıl Yakalanır? En İyi İstavrit Avı Teknikleri

İstavrit Nasıl Yakalanır

Balıkçılığa başlarken çoğu kişinin aklına istavrit nasıl yakalanır ya da en iyi istavrit avı teknikleri nelerdir sorusu gelir. Yazımızda bu sorulara cevap vereceğiz. İstavrit balık türünü tutarken kullanabileceğiniz birçok farklı balık tutma tekniği vardır. İstavrit avı yaparken kullanılan teknikler şunlardır:

 

  • LRF ile İstavrit Avı
  • Çapari ile İstavrit Avı
  • Yemli olta ile İstavrit Avıdır.
  •  

Ülkemizde bizi çevreleyen tüm denizlerde yaşayan çok sayıda istavrit balığı vardır. Ancak en lezzetli istavritler Karadeniz ve Marmara denizindedir. Yılın 12 ayı boyunca yakalanabilirler ve ekonomik değerleri onları amatör balıkçılar için daha cazip kılmaktadır.

 

Yılın bu zamanı balık yakalamak için en iyi zamandır. Ancak küçük olanlar, popülasyonun azalmasına neden olduğu için yenmemelidir.  Amatör balıkçıların bu konuda daha dikkatli olması istavrit neslinin devamı için son derece önemlidir.

 

İstavrit balık cinsi yılın her ayında avlanabilmektedir. Fakat avlanması ve av verimi hava ve deniz koşullarına bağlı olarak farklılık göstermektedir. İstavrit balığını avlamak için uygun bir yer seçtiğinizde avlanmanın kolay olmadığını görebilirsiniz. Akarsu akıntılarının kuvvetli olduğu ve balıkların bol olduğu yerlerde ağ olmadan balık avlamak çok zordur. Bu gibi yerlerde olta ile istavrit tutmadan önce bölgedeki avcılardan bilgi almanız sizlere kolaylık sağlayacaktır.

 

Denizlerimizde en kolay yakalanan balık olan İstavrit, yeni balıkçıların ilk yakaladığı bir balıktır. En iyi istavrit avı tekniği çapari yöntemidir. Çapari gövde üzerinde sıralar halinde on, on beş ya da yirmi tane kösteğin sıralandığı bir düzenektir. Gövde kalınlığı, çapari takımı ile istavrit avı esnasında büyük ölçüde etki etmektedir.

 

İstavrit balık avının yapılacağı bölgeye göre kullanılan çapariler ve ekipmanlar arasında değişiklik bulunmaktadır. Şayet kıyı bölgelerinde istavrit balık avlamak isterseniz, akıntı az olduğundan ötürü daha ince, atış aksiyonu max 100 gr olan kamışlar tercih edilmelidir.

 

İstavrit Tutma Teknikleri

İstavrit özellikle amatör olarak balıkçılıkla uğraşan bireyler tarafında çapari kullanılarak avlanmaktadır. Balık avcılığı yapanların ilk yakaladığı balıklar arasında istavrit bulunmaktadır. Avlanması basit, zahmetsiz ve keyiflidir. İyi kullanıldığı takdirde bütün kösteklerdeki iğneler istavritlerle dolabilir. Avlanma yapılacak bölgeye gelindiğinde çapari dikkatlice ve usulca denize bırakılmaktadır.

 

5 kulaç sonrasında çapari dibi buluncaya kadar, oltayı tutan kol aşağıdan yukarıya doğru hafifçe kaldırılıp, indirilerek istavrit sürüsünün kaç kulaçta olduğu aranır. İstavritler tüylü köstekler bulunup iğnelere atlayıp takılmaya başladığında o aşamada olta tekrardan 1-2 defa hafifçe indirilip kaldırılır. Böylelikle çaparinin dolması sağlanırken, istavritlerin bulunduğu derinlik tespit edilir.

Etiketler: istavrit
Aralık 20, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı