Lüfer Avı Teknikleri

lüfer-avi-teknikleri

Lüfer Balığı Nasıl bir Balıktır?

Lüfer balığı, Pomatomidae familyasında yer alan bir türdür. Lüfer; uzun gövdeli, çatallı kuyruklu, keskin dişli ve geniş ağızlı bir balıktır. Vücudunda 100'e yakın pul bulunmaktadır. Lüferlerin boyları 110 cm; ağırlıkları ise maksimum 11,5 kg kadar ulaşabilmektedir. Türkiye’de yoğun olarak Karadeniz ve Marmara bölgesinde yaşamaktadır. Eti oldukça lezzetli olan lüferin avı da bir o kadar zorludur. 

Lüfer Balığı Çeşitleri

Lüfer balığı boyutlarına göre halk arasında farklı isimlerle adlandırılır. Boyutlarına göre lüferlerin isimleri şu şekildedir:

Defne Yaprağı: Boyutu 10 cm kadar olan lüfer yavrusudur ve avlanması yasaktır.  

Çinekop: 15-18 cm aralığındaki yavrudur. Çinekop 55 gram ağırlığa sahip olup kontrolsüz avlanması yasaktır. 

Sarıkanat: 18-25 cm aralığındaki lüfer türüdür. Maksimum 110 gram ağırlığa ulaşan sarıkanatlar, boyutlarının 18 cm'den büyük olması durumunda avlanabilmektedir.

Lüfer: 28 cm aralığında ve 125 gr ila 333 gr aralığında kiloya sahiptir. Avlaması ve satılması serbesttir. 

Kofana: 35 cm’den büyük lüfer türüdür. Avlanması ve satılması serbesttir ancak Türkiye’de nadir görülmektedir. 

Sırtıkara: En büyük lüfer türüdür. Boyutu 50 cm’den büyüktür. Uzun zamandır Türkiye’de görülmemektedir. 

Lüfer avında dikkat edilmesi gereken yasaklar arasında:

18 cm’den daha küçük lüferlerin avlanması nesillerin korunması için yasaktır. Bunun nedeni lüfer balığının 24-26 cm boyutlarında üremeye başlamasıdır. 

Lüfer Nasıl Avlanır?

Lüfer avı genellikle sonbahar ve kış döneminde yapılmaktadır. Bu süre zarfında göç ettikleri için, o zaman balık tutmak en iyisidir. Lüfer balığı hem tekneden hem de kıyı şeridinden yakalanabilir. Lüfer yakalanması çok zor bir balık türüdür. Bundan dolayı avlanma tekniklerini ve saatlerini çok iyi bilmek gerekmektedir.

Lüfer, sonbahar ve kış aylarında yapıldığı için mevsim koşullarına uygun olarak hazırlık yapılmalıdır. Balıkçı kendini soğuk hava koşullarına karşı hazırlamalıdır. Yağmur ve rüzgarlara karşılık; çizme, yağmurluk, balıkçı yeleği ve balıkçı tulumu gibi ekipmanlarını yanında bulundurmalıdır. 

Lüfer Avı Hangi Saatlerde Yapılır?

Lüfer avlarken bilinmesi gereken en önemli nokta lüferin avlandığı saatleri bilmektir. Lüferler ağırlıklı olarak akşam saatlerinde avlanır. Genellikle yem, sahte yem veya kaşık yöntemi kullanılarak lüferleri yakalayabilirsiniz. Lüfer avı esnasında en ideal olta takımı olarak, hırsızlı mantarlı olta ya da mantarlı olta takımları tercih edebilirsiniz.

Lüfer Nerede Tutulur?

Lüferin göç serüveni; yaz aylarında yumurtlamak için Ege Denizi'nden Marmara'ya, oradan da Karadeniz'e yolculukla başlar. Eylül ayı itibariyle iyi beslenen lüferler Karadeniz'den Çanakkale Boğazı'na, oradan da Ege'ye dönerler. Bu dönemde daha çok Boğaz ve Marmara'da konaklarlar. 

Lüfer Balığı Av Yöntemleri

Sofraların lezzetli ve ekonomik balığı lüfer temel olarak kıyıdan ve tekneden avlanmaktadır. Spin at çek yöntemi balıkçıların en çok tercih ettiği yoldur. Ancak lüfer avı için özelleştirilmiş teknik ve yöntemler bulunmaktadır. Bu seçenekler arasında yemli olta, kaşık tekniği ve sahte yem bulunur. Sarkıtmalı zoka ve mantarlı dip takımı ise sıklıkla avcılıkta tavsiye edilir. 

Yemli Olta ile Lüfer Avı

Lüfer avı genel olarak yemli olta ile yapılır. Lüfer avında yem seçimi kritiktir. Balıkçıların da çok iyi bildiği gibi lüfer yem seçiminde seçici bir balıktır. Lüferin en sevdiği canlı yemler arasında özellikle; izmarit, sardalya, hamsi, zargana, istavrit, uskumru ve kolyoz gibi balıklar yer alır. 

Rapala ile Lüfer Avı 

Lüfer avında daha çok canlı yem kullanılır ancak her zaman şartlar buna elverişli olmayabilir. Bu durumlarda rapala lüfer balıkçılığının kurtarıcısıdır. Rapalayı yapay yemlere verilen genel bir isim olarak tanımlamak mümkündür. Gerçek balık görünümüne sahip olan rapala ile lüferlerin dikkatleri çekilir. Lüfer avında en fazla tercih edilen sahte yemler; 9-15 cm uzunluğunda sarı ya da turuncu renklidir. 

Kaşık Tekniği ile Lüfer Avı

Lüfer avında yem olarak kaşıklar da ilgi çekicidir. Bu teknikte kaşık, lüferin dikkatini suyun içerisinde parlayarak çeker. Kaşık tarafına doğru ilerleyen lüfer, kaşığın arkasına takılan uzun yemli olta ile kolaylıkla yakalanır. Kullanılacak iğne seçimi ise lüfere özel yapılmalıdır. Yem, iğneden düşmeyecek şekilde konumlandırılmalıdır.

Lüfer Avı Teknikleri

lufer-avi-teknikleri

Kıyıdan Asansör Sistemi ile Lüfer Avı: Üsküdar balıkçıları tarafından geliştirilen kıyıdan asansör sistemi ile lüferler canlı yemler aracılığıyla avlanır. Canlı yeme (zargana ya da istavrit), çift taraflı iğne takılır ve suyun derinliklerine bırakılır. 

Kıyıdan Zokalı-Hırsızlı Takımla Lüfer Avı: Zoka, gece lüfer avında ideal bir seçenektir. Bu teknikte kamışla yem hareket ettirilir ve lüferin dikkati cezbedilir. Yeme gelen lüfer ise iğnelerin balığın ağzına takılması ile avlanır. 

Mantarlı Dip Oltası ile Lüfer Avı: İstanbul Boğazı’nda lüfer avlarken kullanılan tekniktir. Bu teknikte lüfer balıkçılığı için tekgöz yem, şakşak yem ve yaprak yem tercih edilir. 

Lüfer için Takım Tavsiyeleri

Lüfer balıkçılığı için özen gösterilmesi gerekir. Bu nedenle avcılıkta kullanılacak olan ekipmanlar oldukça önemlidir. Lüfer orta ağırlıkta bir balıktır. Olta kamışı ve olta makinesi de lüferi taşıyabilecek bir güçte olmalıdır. Lüfer ekipmanları; sonbahar ve kış aylarına dayanabilecek tasarımlar ile donatılmalıdır. 

Lüfer Kamışı Nasıl Olmalı?

Lüfer kamışları, balığın mücadelesine dayanabilecek şekilde tasarlanmalıdır. Özellikle karbon fiber veya kompozit malzemeden üretilen olta kamışları lüfer için idealdir. Hedeflenen lüfer türüne göre atar değeri belirlenmelidir. Örneğin 20 atar değerine sahip olta kamışı orta boydaki lüferler için uygun olur. Ancak daha büyük lüferler için daha yüksek atar değerli kamış gerekir. Turanlar Outdoor tarafından satılan lüfer kamışları ise şu şekildedir: 

 

Lüfer Avı için Olta Makinesi

Lüfer avı için olta makinesi seçiminde cihazın; makara boyutuna, malzemesine, rulmanın kalitesine, fren sistemine ve ağırlığına dikkat edilmelidir. Olta makinesi seçilen lüfer olta kamışı ile uyumlu olmalıdır. Turanlar Outdoor tarafından satılan lüfer olta makineleri ise şunlardır: 

Lüfer avında uzmanlaşmak için ekipmanlarınızı sağlam şekilde seçmeniz gerekir. Profesyonel lüfer ekipmanları için sitemizi inceleyebilir; ürünler hakkında bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Etiketler: Lüfer Avı Teknikleri
Kasım 13, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı