Jigging Nedir? Jigging Nasıl Yapılır?

jigging-nedir-jigging-nasil-yapilir

Jigging balıkçılığı, balık ile mücadele içeren keyifli bir avlanma türüdür. Bu yazımızda ise balık avı tekniğinde son zamanlarda popüler olarak tercih edilen jigging balıkçılığına değineceğiz. Yazının içeriğinde; jig avı nasıl yapılır?, jigging tekniği ile balık avı ve jig ile ne tutulur gibi merak edilen bütün bilgileri bulabilirsiniz. İyi okumalar dileriz.

Jigging Balıkçılığı Nedir? 

Jigging balıkçılık, seğirtme tekniği olarak da bilinmektedir. Jigging yöntemi, tekneden yapılan bir avcılık tarzıdır. Jig balıkçılığında hedef suyun orta ve dibindeki balıkların avlanmasıdır. Balık avı, jig adı verilen metalden yapılan suni balık yemleriyle yapılır. Günümüzde yeni yeni kullanılmaya başlanan jigging, ilk olarak Polinezyalı balıkçılar tarafından kullanılmıştır. Jigging balıkçılıkta temel olarak vertical (dikey) ve horizontal (yatay) jigging olmak üzere 2 farklı teknik uygulanır.

Vertical Jigging (Dikey Seğirtme) 

Vertical jigging yönteminde avlanma jigin tekneden aşağıya doğru bırakılmasıyla gerçekleştirilir. Dikey seğirtme tekniğinde ilk olarak jigin suyun dibine inmesi beklenir. Daha sonra sarım hızı ve olta aksiyonu ile jig suyun yüzeyine doğru çekilir ve tekrar bırakılır. Zorlu koşullarda avlanmayı mümkün kılan bu yöntemde uzun ve kısa saplı jig kamışlar uygundur. 

Horizontal Jigging (Yatay Seğirtme)

Yatay seğirtme yönteminde avlanma jigin tekneden açığa ve kıyıya doğru atılmasıyla yapılır. Jig serbest kaldıktan sonra farklı hızdaki hareketler ile jig yüzeye doğru çekilir. Bu teknikte önemli olan jiglerin yatay olarak sürüklenmesidir. 

Jig Avı Nasıl Yapılır? 

Jigging avı yetenek isteyen bir balıkçılık yöntemidir. Bu balık tekniğinde avlanma jigin farklı aksiyon aralıklarında hareket ettirilmesiyle gerçekleştirilir. Suyun dibine doğru indirilen jig belirli ritimlerde aşağı ve yukarı doğru sallanır ve balığın dikkati çekilir. Bu tatikte sahte yeme yaralanmış balık izlenimi verilir. Balığın oltaya ilk vuruşunda ise kamış hızla yukarıya doğru çekilmelidir. Taslama hareketi adı verilen bu yöntemde balığın ağzının iğneye tam olarak oturması hedeflenir. 

Jigging balıkçılıkta dikey ve yatay seğirtme harici uygulanan diğer teknikler ise aşağıdaki gibidir: 

Long Stroke: Jigging long stroke, uzun vuruş manasına gelen bir tekniktir. Bu teknikte yemler su içerisinde yavaşça yüzdürülür ardından ani bir vuruş gerçekleştirilir. Hızlı ve ritmik vuruş ile balıkların dikkati çekilir. Özellikle levrek, somon ve ton balığı avında tercih edilir. 

High Pitch: Jigging avcılığında high pitch; jiglerin suyun altında hızlı bir şekilde yüksek titreşimler oluşturmasını sağlayan bir avlanma tekniğidir. Hızlı ve kısa vuruşlar gerçekleştirilir. 

Short Jerk: Kısa ve hızlı hareketler ile yapılan avlanma tarzıdır. Jig, yukarı ve aşağı doğru hareket ettirilerek yaralanmış bir balık izlenimi verilir. Böylelikle balıkların avlanma isteği canlandırılır.  

Slow Jigging: Bu teknikte, yavaş hızlarda jig hareket ettirilerek uzun süreli avlanma sağlanır. Avlanmak istenilen balığın dikkati yemin hafif sallandırılması ile çekilir. Sahte yeme, yavaş hareket eden balık izlenimi verilir.

Jigging Balık Avı Tekniği ile Hangi Balıklar Tutulur?

Jigging balıkçılıkta genellikle suların orta kısmında ve dibinde yaşayan büyük balıklar avlanır. Jig yardımıyla avlanan büyük balıklardan bazıları ise şu şekildedir:

  • Sarıkuyruk
  • Sinarit
  • Akya
  • Orkinos
  • Kuzu Balığı
  • Orfoz
  • Morina
  • Somon Balığı
  • Ton Balığı
  • Levrek

Jigging Avı Malzemeleri

Jigging balık avında, iyi bir jig takımı ile balığı kaçırma olasılığınız çok düşüktür. Jigging ile avlanırken büyük balıklar ile karşılaşılabilir bu sebeple jigging olta setinin kalitesi önem taşır. Balık avı, derin sularda yapıldığı için malzemelerin kaliteli ve dayanıklı olması gerekir. Bununla bğirlikte jig olta kamışları, makineleri ve yemler birbirleriyle uyumlu olacak şekilde seçilmelidir. 

Jig Olta Kamışı Nasıl Olmalı? 

Jig olta kamışı seçiminde, hafif ve atış gücü yüksek olan kamışlar tercih edilmelidir. Jigging balıkçılığında büyük avlar avlandığı için kamışın aksiyon hızı kuvvetli olmalıdır. Turanlar Outdoor tarafından satışa sunulan jig olta kamış önerileri ise şu şekildedir: 

Jig olta kamışı hakkında daha fazla bilgi sahip olmak için Jig Oltası Nasıl Olmalı adlı yazımızı okuyabilirsiniz. 

Jigging Balık Avı için Olta Kamışı

Daiwa Vadel BJ 200cm 90-180gr Tetikli Jig Kamışı

https://www.turanlaroutdoor.com/daiwa-vadel-bj-2m-90-180gr-tetikli-jig-kamisi

Savage Gear SGS6 Tai Rubber 7'/2.13m 40-150 gr 2 Parça

https://www.turanlaroutdoor.com/savage-gear-sgs6-tai-rubber-72.13m-40-150-gr-2-parca-10503

Shimano GRAPPLER BB B632 Jig kamışı 1,91 mt 150 gr

https://www.turanlaroutdoor.com/shimano-grappler-bb-b632-jig-kamisi-191-mt-150-gr1

Jig Makinesi Nasıl Olmalı?

Jig makinesi seçiminde sağlam ve dayanıklı olan çeşitleri tercih etmek önemlidir. Jigging olta makinesinin boyu, avın yapılacağı derinliği göre belirlenmelidir. Jigging olta makinesinin devri ise aksiyon hızına ve balığın çekilmesine uygun olmalıdır. Turanlar Outdoor tarafından satışa sunulan jig olta makinesi önerileri şu şekildedir:

Jigging Balık Avı için Olta Makinesi 

Shimano Spheros SW A 6000 HG Olta Makinesi

https://www.turanlaroutdoor.com/shimano-spheros-sw-a-6000-hg-olta-makinesi-11241

Okuma Azores-10000P Blue 8+1BB Olta Makinesi

https://www.turanlaroutdoor.com/okuma-azores-10000p-blue-81bb-olta-makinesi-10742

Savage Gear SGS8 8000 FD 8+1BB Olta Makinesi

https://www.turanlaroutdoor.com/savage-gear-sgs8-8000-fd-81bb-olta-makinesi

Jig Yemi Nasıl Olmalı?

Açık havalarda canlı ve parlak renkli; kapalı havalarda ise fosforlu ve açık renkteki jig yemleri tercih edebilirsiniz. Denizde akıntı varsa eğer püsküllü jiglerin kullanımı uygun değildir. Püsküllü jigler akıntı zamanlarında sürtünmeden dolayı dibe inişleri oldukça yavaştır. Turanlar Outdoor tarafından satışa sunulan jig yem önerileri ise şu şekildedir:

Jigging Balık Avı için Jig Yemler

Shimano Coltsniper Iwashi Rocket 40 gr Metal Jig

https://www.turanlaroutdoor.com/shimano-coltsniper-iwashi-rocket-40-gr-metal-jig

Strike Pro Jg-008 Octang Jig Serisi Suni Yem

https://www.turanlaroutdoor.com/strike-pro-jg-008-octang-jig-serisi-suni-yem-

BlueBlue SeaRide Mini Jig Yem 6G

https://www.turanlaroutdoor.com/blueblue-searide-mini-jig-yem-6g

Sıkça Sorulan Sorular

En iyi jig yemi avlanma koşullarına göre değişmektedir. Avlanmak istenilen balığa ve hava duruma göre jig yemi tercihine dikkat edilmelidir.

Jig balıkçılık tekniği suların orta ve derinlerinde avlanma yapılacağı zaman kullanılır.

Jig avlanma gece avcılığı için de uygundur. Ancak gece yapılan balık avında ekipmanların eksiksiz olarak temin edilmesi önemle tavsiye edilir.

Jigging, büyük balıkların bulunduğu derinliklerde yapılır. Tercihe göre; derin kayalıklarda, su altı adacıklarda ve suların derin kısımlarında yapılır.

Jig ve kaşık avcılık arasından seçim yaparken; avlanma koşullarına, avlanılan bölgeye ve balık türlerine dikkat edilmelidir.

Jig ile balık dikey ve yatay olarak avlanır. Ancak bazı durumlarda balığın sırtına doğru da bir vuruş gerçekleştirebilir.

Slow jig tekniği balığın yavaş kamış hareketlerleriyle tutulmasıdır. Bu teknik jigging balıkçılığında uygulanan bir yöntemdir.

Jig ile büyük balıklar tutulur. Denizin derinlerinde bulunan balıklar jig yardımıyla tutulur. Levrek, akya ve sinarit jig ile tutulan balıklar arasında yer alır.

Etiketler: jigging-nedir-jigging-nasil-yapilir
Haziran 20, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı