Balık Tutma ve Avlanma Teknikleri

balik-tutma-ve-avlanma-teknikleri (1)

Balık avı, keyifli günlerde yapılan hobilerden biridir. Bu yazımızda ise amatör balıkçılar için balık tutma ve avlanma teknikleri hakkında bilgileri derledik. Balık avcılığı hakkında merak ettiğiniz bütün soruları yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.

Balık Avı

Havalar ısınmaya başlayınca, rahatlamak ve denizin keyfini çıkarmak için akla gelen aktivitelerden biri balık avıdır. Ailecek gidilen bir balık avından sonra keyifle ızgara yapmak da günün en keyifli anlarından biri olacaktır elbette. Peki aileniz ve kendiniz için en iyi balığı nasıl bir yöntemle tutacaksınız? Daha önce hiç balık avı deneyiminiz yoksa endişelenmenize hiç gerek yok, inanın. Doğru ekipman ve teknikler ile kolayca dilediğiniz balık türünü en başarılı şekilde avlayabilirsiniz. İhtiyacınız hangi yerde nasıl bir avlanma tekniği uygulamanız gerektiğini bilmektir. Yazımızın devamında ise sizin için balık avı tekniklerini ayrıntılı bir şekilde açıklayacağız. 

Balık Avı Nasıl Yapılır? 

Balık avlama; kıyıdan ve denize açılarak yapılır. Kıyıdan avlanma keyifli zaman geçirmek isteyen kişilerin favori hobileri arasına yer alır. Denize açılarak avlanma ise daha profesyonel balıkçıların tercih ettiği yöntemlerden biridir. Her iki yöntem için de balıkçı, avlanma malzemeleri ve av zamanları hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Çünkü yakalamak istenilen balığa ulaşmak için ekipman tercihi balıkçılığın püf noktalarından biridir. 

Balık Tutma Teknikleri

Balık tutma yıllar boyunca üretim faaliyetleri kapsamında yapılan bir avlanma şeklidir. Aynı zamanda amatör ve profesyonel tekniklerle balık tutma oldukça zevk veren hobiler arasında yer alır. Balık avı için birçok farklı yöntem ve teknik bulunur. Özellikle balık türüne uygun olarak avlanma teknikleri farklılaşmaktadır. 

Balık tutma temel olarak kıyıda ve denize açılarak yapılır. Balıkçılık teknikleri ise olta balıkçılığı ve ağ balıkçılığı olarak ikiye ayrılmaktadır. Amatör ve keyif için bir balık avı diliyorsanız; size tavsiyemiz kesinlikle olta ile yapılan balık avıdır. Çünkü bu yöntem kolay öğrenilebilen ve tutkuyla yapılan bir avlanma tarzıdır. Siz de boş vakitlerinizi değerlendirmek; kendiniz ve aileniz ile birlikte zaman geçirmek için olta balıkçılığını tercih edebilirsiniz. Ağ balıkçılığı ise balıkların satışını gerçekleştirmek üzere yapılan profesyonel balıkçılara uygun bir yöntemdir. 

Ağ (Trol) Balıkçılığı

Ağ balıkçılığı, deniz ve okyanusların derinliklerinde yapılan profesyonel bir avlanma yöntemidir. Trol balıkçılığı ticaret için büyük miktarda balığın avlanmasını içerir. Büyük ağların suyun altına bırakılmasıyla balıklar avlanır. Ağlar, suyun içerisinde sürünerek balıkları içine çeker. 

Olta Balıkçılığı 

Günümüzde en yaygın olarak yapılan balık avlanma yöntemlerinden biri oltayla balık tutmadır. Amatör balıkçılar için en ideal avlanma tekniği olta balıkçılığı kapsamında uygulanan yöntemlerdir. Hem kıyıdan hem de denize ve göle açılarak yapılan bir balıkçılık tekniğidir. 

Olta balıkçılığı; olta kamışı, makara, kanca, misina ve yem gibi ekipmanlar ile yapılır. Ekipman seçimi, başarılı bir balık avı için kritik bir öneme sahiptir. Avlanma tarzınıza uygun olta kamışı, olta makinası, yem, makara, çubuk ve iğne seçimi yapmanız gerekir. Olta balıkçılığında avlanabilen türler bölgeye ve tekniğe göre farklılaşmaktadır. Çünkü bölgelerin su kaynaklarında farklı balık türleri yaşar. Ancak gelen olarak olta balıkçılığında sıklıkla avlanan balık türleri; karagöz, sardalya, hamsi, alabalık, istavrit, kırlangıç, kalkan, levrek, kefal, lüfer, palamut çipura çeşitleridir. 

Oltayla balık tutmak için yanınızda bulundurmanız gereken ekipmanlar ise şu şekildedir:

  • Olta Kamışı
  • Olta İğnesi
  • Şamandıra
  • Misina Makası
  • Fırdöndü ve Klips 
  • Kova
  • Olta Misinası
  • Yemler
  • Olta Kurşunu
  • İğne Çıkarıcı
  • Bıçak
  • Temizlik Malzemeleri

Kıyı Balıkçılığı

Kıyı balıkçılığı, tatlı su kıyılarında yapılan avlanma yöntemlerinden biridir. Shore fishing olarak da bilinmektedir. Göl, akarsu ve deniz kıyılarında özellikle amatör balıkçıların tercih ettiği avlanma yöntemidir. Adından da anlaşılacağı üzere limandan uzaklaşmadan avlanılır. Avlanma tarzına göre değişmekle birlikte genellikle kıyı balıkçılığında; mezgit, sazan, alabalık, çipura, levrek ve kefal gibi balıklar avlanmaktadır. 

Kıyı Balıkçılığı için En İyi Kamış Çeşitleri

Kıyı Balıkçılığı için Olta Makinesi Çeşitleri

Surf Balıkçılığı 

Surf casting, kıyı bölgelerinde dalgaların üstünde gerçekleştirilen bir avlanma tekniğidir. Levrek, kefal, mezgit, hamsi, lüfer ve çipura gibi balık türlerini avlamak istiyorsanız sizin için ideal bir yöntemdir. Surf casting tekniğini diğerlerinden ayıran en temel özellik atış gücüdür. Surf kamışları, uzun mesafeli atış tekniğine sahiptir. Böylelikle denizin orta kısımlarında bulunan balıkların avlanmasına imkan sağlar. Surf balıkçılığında uzun ve ağır balık ekipmanlarıyla dalgalara karşı güçlü bir avlanma yapılır. Balık türüne göre canlı ve yapay yemler aracılığıyla avlanma gerçekleşir. Hedeflenen balık türüne uygun olarak surf kamışları ve makineleri seçilmesi özenle yapılmalıdır. Surf ekipmanlarının yapısı aşınmalara karşı oldukça dayanıklıdır. Dalga, tuzlu suya ve rüzgara karşı yüksek dirence sahiptir. 

Surf Balıkçılığı için En İyi Kamış Çeşitleri

Surf Balıkçılığı için Olta Makinesi Çeşitleri

Spin At Çek Yöntemi 

Keyifli bir günde turna, sazan, levrek ve lüfer gibi balıkları avlamak istiyorsanız; sizin için en uygun avlanma tekniği, spin at çek yöntemidir. Spinning diğer adıyla at çek yöntemi, olta ile yapılan bir avlanma tarzıdır. Pratik bir avlanma sağladığı için sıklıkla balık tutmada tercih edilir. Tatlı su göllerinde, nehir ve deniz kıyılarında spin balık avı tekniğini tercih edebilirsiniz. Başarılı bir balık avı için spin olta kamışı, yemi ve makine seçiminde dikkatli olmanız gerekmektedir. 

At Çek Yöntemi için Olta Kamışı Çeşitleri

At Çek Yöntemi için Olta Makinesi Çeşitleri

LRF Yöntemi

LRF balık avı yöntemi; sığ kayalıklarda ve limanların iç kısımlarında uygulanan tekniktir. Gelenek balıkçılıktan çıkmak; balık avında sürprizlerle karşılaşmak istiyorsan senin için en ideal yöntemlerden biri olabilir. Hassas ve hafif kamışlar ve yüksek performans sağlayan olta makineleri ile yapılması tavsiye edilir. Kayalıklarda ve tatlı sularda yaşayan; alabalık, sazan, turna, iskorpit, kalkan, çipura, uskumru, kaya balığı ve zargana gibi balıkları LRF yöntemiyle kolayca avlayabilirsiniz. 

LRF Yöntemi için Olta Kamışı Çeşitleri

LRF Yöntemi Olta Makinesi Çeşitleri

Tekne Balıkçılığı

Boat fishing olarak da bilinmektedir. Tekne ya da şişme bot üzerinde yapılan bir avlanma şeklidir. Bu yöntem daha çok profesyonel balıkçılar içindir. Tekne balıkçılığı, balık ticareti ve balıkçılıkla profesyonel çerçevede ilgilenenlerin avlanma tarzıdır. Kıyıdan uzaklaşıldığı için ekipmanlar tam donanımlı olarak hazırlanmalıdır. 

Jigging Balıkçılığı 

Jigging balıkçılık, derin sularda avlanmayı sağlayan balık tutma tekniğidir. Daha çok profesyonel balıkçıların tercih ettiği yöntemler arasında yer alır. Bu yöntemde jig adı verilen yemler aracılığıyla balıklar avlanır. Balıkların dikkati, özel teknikler ile çekilir. Avlanma sırasında kamış sallanarak yemlerin hızlı bir şekilde hareket edilmesi sağlanır. Jigging balıkçılığında, balık türüne göre derinlik ayarı ve yemlerin malzemesine dikkat edilmelidir. Jig avında; kılıç balığı, lüfer, kırmızı karagöz, levrek, orkinos ve kırlangıç gibi balık türleri tutulmaktadır. 

Jigging Balıkçılığı için Olta Kamışı Çeşitleri

Jigging Balıkçılığı için Olta Makinesi Çeşitleri

Kano Balıkçılığı

Kano balıkçılığı, deniz ve göl gibi açık deniz sularında yapılan avlanma tekniklerinden biridir. Geçim kaynağı ve hobi için tercih edilir. Kano balıkçılığında avlanabilecek balıklar bölgeye göre değişmektedir. Ancak genel olarak alabalık, turna, sazan, levrek ve lüfer avlanılır. Kano balıkçılığında önemli olan güvenliğinizi sağlamanızdır. Kıyıdan uzaklaşıldığı için ekipmanların eksiksiz olması ve yanınızda can yeleğinin bulunması gerekmektedir. 

Sıkça Sorulan Sorular

En kolay balık olta ile tutulur. Oltayla avlanma pratik ve hızlı bir balık avlanma sağlar.

Kıyıdan büyük balık spin at çek yöntemi ile tutulur. Başarılı balık avı için ayrıca kullanılan oltanın güçlü ve kamışın atış hızının kuvvetli olması gerekir.

Balık en iyi suni ve canlı yem ile tutulur. Balık avlarken solucan ve böcek de kullanabilirsiniz.

Balık avı en iyi sabah gün doğumundan öğlen 11 saatlerine kadar; akşam ise saat 15.00’den 21.00’a kadar olan zaman diliminde tutulur.

Kıyıdan genellikle levrek, çipura, lüfer, kefal, orkinos, hamsi, karagöz ve sardalya gibi balıklar tutulur.

Ekmek içi ile sardalya, sazan, uskumru ve istavrit gibi balıklar tutulur. Genellikle küçük ve orta boy balıkların avlanmasında ekmek içi kullanılır.

Sarımsak balıkların ilgisini çekebilecek bir kokuya sahiptir. Bu sebeple sarımsak ile balık tutulabilir.

Olta iğnesi, oltanın ucuna takılarak balığın yakalanmasını sağlayan alettir. Hedeflenen balık türüne göre boyutları ve şekilleri değişir.

Hedeflenen balık türüne göre kıyıdan atılan kurşunun ağırlığı değişmektedir. Ancak ortalama olarak kurşunların ağırlığı 10 ila 50 gram arasındadır.

At çek olta orta büyüklükteki balıkların avlanmasını sağlar. Lüfer, alabalık, somon, sazan, sardalya ve levrek gibi balıklar at çek olta ile yakalanır.

Gece saatlerinde balık tutmak isteyenler için en ideal saat 04:00 ila 09:00 aralığıdır.

At çek sabah ve akşam saatlerinde yapılır. Sadece öğle vaktinde at çek yöntemiyle balık avı tavsiye edilmez.

Balık avı için hava önemli etkenler arasında yer alır. Genellikle bulutlu, hafif yağmurlu ve rüzgarlı havalarda balığa gidilir.

Balığın kıyıya en fazla yaklaştığı zaman temmuz ve ağustos aylarıdır. Ancak balıkların hareketleri türüne, beslenme zamanlarına, üreme dönemlerine ve hava koşullarına göre değişir. Örneğin bazı balıklar güneşli havada kıyıya yaklaşırken bazıları bulutlu havalarda daha fazla hareket eder.

Etiketler: balık avlanma teknikleri
Haziran 07, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı